NASLOVNA / VESTI / Fiat 124 Spider na sajmu u Ženevi

Fiat 124 Spider na sajmu u Ženevi

Novi Fiat 124 Spider oživljava proslavljeno ime, donoseći novu generaciju svog klasičnog stila i performansi. Odajući počast istoimenom automobilu, originalnom modelu 124 Spider, koji je izbačen na tržište pre gotovo 50 godina, Fiat 124 Spider isporučuje autentično iskustvo italijanskog roudstera kombinujući uzbudljivost vožnje, tehnologiju i bezbednost sa jedinstvenim italijanskim dizajnom.

Fiat 124 Spider – Retro i moderno u jednom pakovanju

Dizajneri u Fiat Centro Stile kreirali su automobil koji sadrži novu perspektivu, klasičnu lepotu svog prethodnika ne odstupajući od svoje suštine. Prednji deo vozila je upečatljiv ali ne agresivan, sa dvema malim izbočinama na haubi, koje nagoveštavaju snagu motora. Bočne proporcije odgovaraju pravom sportskom automobilu, upućujući na mehaničku arhitekturu koja podrazumeva uzdužan položaj motora i pogon na zadnje točkove, kao i uvučen putnički odeljak.

Fiat 124 Spider – Retro i moderno u jednom pakovanju

Fiat 124 Spider za region Evrope, Bliskog istoka i Afrike opremljen je pouzdanim 1,4-litarskim, 4-cilindarskim turbo-motorom sa MultiAir tehnologijom, koja isporučuje snagu od 140 ks i obrtni momenat od 240 Nm, i na raspolaganju je u spoju sa 6-stepenim manuelnim prenosom. Njegove performanse su zapanjujuće, uključujući najveću brzinu od 215 km/h i ubrzanje od 0-100 km/h za 7,5 sekundi.

Fiat 124 Spider – Retro i moderno u jednom pakovanju

Vešanje modela 124 Spider je sa duplom viljuškom u prednjem i multilinkom u zadnjem delu, posebno podešeno za veću stabilnost pri kočenju i okretanju. Upravljanje je lako, brzog odziva i sa električnim sistemom podrške.

Fiat 124 Spider – Retro i moderno u jednom pakovanju

Podešenje upravljanja i vešanja, lak ram, balansirana raspodela težine i motor sa turbo-punjenjem kombinuju se radi postizanja dinamičnog iskustva vožnje. Poboljšanja u vezi sa bukom, vibracijama i gruboćom (NVH), uključujući akustični i izolacioni tretman vetrobrana, takođe doprinose skladnoj, tihoj vožnji. Meki krov modela Fiat 124 Spider, omogućava uživanje u strujanju vazduha, lak je za upravljanje i iziskuje minimalnu snagu.

Fiat 124 Spider – Retro i moderno u jednom pakovanju

Raspoloživi paketi opreme su “124 Spider” i “Lusso” . Standardna oprema obuhvata četiri vazdušna jastuka, manuelno upravljanje klimom, MP3 radio uređaj sa USB portom i četiri zvučnika, upravljač presvučen kožom, kontrolu putovanja, 16-inčne alu-felne, start taster i funkciju Keyless Go (startovanje bez ključa). Paket opreme Lusso uključuje mnoge kvalitetne detalje, poput 17-inčnih alu-felni, kožnih sedišta, niže postavljene instrument table i mernih instrumenata sa prošivenim detaljima, Premium Silver zaštitne lukove i prednji stub, hromiranu, duplu izduvnu cev, svetla za maglu i sistem za automatsku kontrolu klime.

Fiat 124 Spider – Retro i moderno u jednom pakovanju

Info-zabavni sistem koji je u ponudi kao opcija za oba paketa opreme, uključuje 7-inčni displej osetljiv na dodir, AM/FM radio uređaj, HD Radio, MP3 plejer, dva USB porta, aux-in priključak, šest zvučnika, multimedijalno upravljanje, Bluetooth povezivost, zadnju kameru i 3D navigacioni sistem. Funkcija prepoznavanja glasa, koja je standardan deo sistema, omogućava vozaču da koristi mobilni telefon, muzičke sadržaje i navigacioni sistem ne koristeći ruke, kako bi zadržao pogled na putu. Funkcija glasovno-tekstualnog odgovora omogućava vozačima sa kompatibilnim mobilnim telefonima da odgovaraju na tekstualne poruke, koristeći unapred definisane odgovore. Druge raspoložive opcije uključuju navigaciju.

Fiat 124 Spider – Retro i moderno u jednom pakovanju

Sa ciljem postizanja vrhunskog kvaliteta zvuka čak i sa spuštenim krovom, na raspolaganju je vrhunski audio sistem Bose sa devet zvučnika, uključujući parove zvučnika u naslonima za glavu, kao i podvufer. U dodatnoj ponudi zabavnih sadržaja, sistem vozačima omogućava pristup radio aplikacijama App Aha i Stitcher Internet preko Bluetooth veze. Aplikacija Aha olakšava pristup više od 30.000 stanica sa audio sadržajima, uključujući vodeće internet muzičke usluge, internet radio, vesti, zabavne sadržaje, zvučne knjige, navažnije vesti sa Fejsbuka i Tvitera, podatke o vremenu i drugo. Stitcher je aplikacija koja omogućava pristup hljadama radio programa podkasta, uz direktan striming prema uređajima bez preuzimanja sadržaja ili sinhronizacije.

Fiat 124 Spider – Retro i moderno u jednom pakovanju

Preporučeni sadržaj se bira automatski registrovanjem omiljenih sadržaja. U cilju obeležavanja i proslave 50 godina od izbacivanja na tržište modela 124 Spider, koji je premijerno predstavljen u Torinu 1966. godine proizvedena je ograničena serija vozila sa ekskluzivnim paketom Anniversary, koji predstavlja standardan deo opreme sa paketima kreiranim za prilagođavanje drugih verzija. Konkretno, ovaj paket, obuhvata paket Visibility, koji uključuje prilagodljive LED farove sa senzorima sa svetlost i kišu, Radio paket sa DAB radiom, 7-inčni displej osetljiv na dodir, Wi-Fi i Bluetooth vezu i upravljanje multimedijom, Bose paket sa devet zvučnika, od kojih četiri integrisana u naslone za glavu i Premium paket sa otvaranjem bez ključa, zadnju kameru za parkiranje i 3D navigacioni sistem. Uz to idu i Premium Silver bočni retrovizori, karakteristična “Anniversary” pločica i 124 Spider logo na rešetki hladnjaka. Ova ograničena serija je postigla veliki uspeh, u toj meri da su sva vozila kupljena u roku od nekoliko nedelja nakon početka prijema narudžbina.

Fiat 124 Spider – Retro i moderno u jednom pakovanju

Na Salonu automobila u Ženevi su prikazana dva vozila brenda 124 Spider, oba u Lusso konfiguraciji. Prvi sa karoserijom troslojne, bele Ice White boje i sa enterijerom presvučenim crnom kožom. Drugo vozilo u crvenoj Passione Red izvedbi, kombinuje kožna sedišta, panele na vratima i instrument tabli u boji duvana, zadnji nosač prtljaga i retrovizore u srebrnoj Premium Silver boji, i jedinstvene felne retro oblika. Ovi fini detalji predstavljaju povratak originalnom modelu 124 Spider i dizajnirao ih je Mopar, referentni FCA brend za dodatnu opremu, usluge, brigu o klijentima i originalne rezervne delove.

Fiat 124 Spider – Retro i moderno u jednom pakovanju

Biće prikazan i model iz 1970. godine sa motorom zapremine 1608 cm3 , sa dva dvogrla karburatora, snage 110 ks, koji postiže maksimalnu brzinu od oko 180 km/h. On predstavlja drugu seriju modela 124 Sport sa karakterističnim izbočinom na haubi, estetskim detaljem koji je zadržan na novoj izvedbi modela Spider, koja još ima i rešetku hladnjaka u obliku saća i veću zadnju svetlosnu grupu. Ovo vozilo odlikuje se i retkom Colorado Yellow žutom bojom.

Fiat 124 Spider – Retro i moderno u jednom pakovanju

Fiat 124 Spider – Retro i moderno u jednom pakovanju

Fiat 124 Spider – Retro i moderno u jednom pakovanju

Fiat: 124 Spider nije samo preimenovana Miata

Fiat: 124 Spider nije samo preimenovana Miata

Fiat 124 Spider – Retro i moderno u jednom pakovanju

PROČITAJ I OVO!

ZaštojenemogućizvozFiat aLuRusiju?

Sudbina fabrike u Kragujevcu biće najverovatnije poznata 1. marta

Još uvek nema nikakvih konkretnih vesti iz Fiata, a ni Stellantisa u vezi sa statusom …

Leave a Reply