NASLOVNA / VESTI / Evropsko tržište zatvoreno za ruski AURUS

Evropsko tržište zatvoreno za ruski AURUS

Kompanije Toyota, Lamborghini i Michelin su u Kancelariji evropskog saveza za intelektualno vlasništvo (EUIPO) osporile prijavu za registraciju brenda Aurus (prvog ruskog proizvođača deluks automobila), pišu ruski mediji.

aurus rusija

Proizvođači automobila smatraju da naziv Aurus veoma liči na nazive njihovih automobila: kompaktnog hečbeka Toyota Auris i krosovera deluks klase Lamborghini Urus, kao i da podseća na podbrend proizvođača guma Michelin: Taurus.

„Potrošači se generalno orijentišu prema početnom delu naziva zbog sistema čitanja zdesna nalevo. Razlika od jednog slova dovodi do toga da se ignoriše i tako neznatna razlika između dva znaka”, objasnio je predstavnik kompanije Toyota advokat Kristijan Tomas u svom obraćanju EUIPO. Slične proteste uputile su i kompanije Lamborghini i Michelin.

Pogledajte trailer za naš film “CARS – MEANING OF LIFE”

Rusko Ministarstvo industrije i trgovine koje je nadležno za projekat Aurus saopštilo je da u vezi sa patentnim sporom ne vidi nikakav problem. Ministarstvo je saopštilo da je u januaru 2019. godine brend bio registrovan u Belgiji, Holandiji i Luksemburgu, a u martu u Letoniji i Litvaniji. Međutim, registracija u patentnim agencijama zemalja Beneluksa, Litvanije i Letonije omogućava korišćenje oznake brenda samo na njihovoj teritoriji.

Izvor lista blizak automobilskom institutu NAMI, koji je radio na projektu Aurus, izjavio je da zbog situacije sa patentnom prijavom mogućnost prodaje automobila Aurus u Evropi pod znakom pitanja.

Porodicu automobila deluks klase Aurus projektovao je institut NAMI. Sva vozila su zasnovana na istoj modularnoj platformi koja je tokom realizacije projekta dobila naziv „Kortež”. Rad na automobilima počeo je 2013. godine. U liniji brenda predstavljeni su „Senat-limuzina”, sedan „Senat” i miniven „Arsenal”. Planirana je takođe proizvodnja motocikla, krosovera i kabrioleta. Izvoz automobila je planiran za 2021. godinu.

Limuzinu Aurus prvi je isprobao predsednik Rusije Vladimir Putin. Šef ruske države u novom automobilu je stigao na ceremoniju inauguracije 7. maja 2018. godine.

Izvor: Russia Beyond

PROČITAJ I OVO!

Audi najavljuje šest RS modela

Audi Sport je imao prometnu godinu zahvaljujući svojim S modelima, ali najbolje tek dolazi. Audijevo …

Leave a Reply