NASLOVNA / VESTI / Do koje mere je Tesla Model S bezbedan?

Do koje mere je Tesla Model S bezbedan?

Model S, Teslin top model, sudeći po najnovijim testovima, i nije toliko bezbedan koliko se mislilo.

Tesla Model S je razbio u Consumer Reports testu

Tesla Model S je bez sumnje fantastičan model, posebno ako govorimo o električnom dometu, ubrzanju i tehnološkoj podršci. Ali, kada je bezbednost u pitanju najnoviji rezultati testova koje je sproveo nezavisni IIHS (Insurance Institute for Highway Safety) bude sumnju.

2011. godine ovaj model je pokupio maksimalne ocene za bezbednost pri Euro NCAP-u i NHTSA, a naknadno se govorilo da se radi o najbezbednijem automobilu na američkom tržištu, koji bi mogao da osvoji i više od pet zvezdica da je to moguće.

U IIHS su odlučili da ponove testove, i to na četiri najpopularnija EV modela. Dva, Chevrolet Volt i Toyota Prius Prime ispit su odradili s odličnim uspehom i okitili su se titulom Top Safety Pick.

Na korak do savršenih rezultata bila je i Tesla. Ipak, u testu frontalnog sudara s nailaskom na prepreku manje površine pokazala je slabosti i zaradila prelaznu ocenu. Za izostanak najviše ocene kriv je sigurnosni pojas koji pri sudaru nije sprečio da glava lutke udari kolo upravljača. Lošije su ocenjena i svetla. Takođe, iako sve verzije koriste istu konstrukciju, top varijanta P100D bi zbog veće mase trebalo da ima dodatno ojačane nosače krova. Nedostatak sistema prevencije frontalnog sudara nije bio od pomoći.

IIHS je kritikovao i BMW i3, koji je slabosti pokazao u pogledu opreme. Prihvatljive ocene zaradili su nasloni za glavu, svetla i sistem pričvršćenja dečjeg sedišta.

Recimo i da su u Tesli već reagovali i otklonili nedostatak na sistemu pojaseva. Snabdevač svetala je kontaktiran i upozoren, a budući primerci imaće aktivirane sve bezbednosne sisteme.

Izvor: Index.hr

PROČITAJ I OVO!

Citroen C Aircross

Citroën promenio ime u Zitrön jer se Nemci muče sa francuskim

Kako piše B92, jedan od pionira automobilske industrije, francuski Citroen odlučio je da promeni ime …

Leave a Reply