NASLOVNA / VESTI / DMC-12 iz filma “Povratak u budućnost” ponovo u prodaji

DMC-12 iz filma “Povratak u budućnost” ponovo u prodaji

Video: DMC DeLorean kroz istoriju

Kako prenosi B92, zlosrećni DMC-12, koji se proslavio u američkom filmskom serijalu “Povratak u budućnost” (Back to the Future) sredinom 80-tih, ponovo će sa naći u prodaji po ceni od skoro 100 hiljada dolara.

Da nije bilo fijaska sa modelom DMC-12, propasti proizvođača “DeLorean Motor Company” i kokainske afere u koju je uvučen vlasnik Džon DeLorean, ko zna kako bi izgledao uređaj za putovanje kroz vreme u čuvenom filmu iz 1985. U svakom slučaju ne bi bio toliko kul kao DeLorean DMC-12.

Sa druge strane, da nije bilo filmova iz serijala “Povratak u budućnost”, koji su od ovog automobila napravili ikonu popularne kulture, sada ne bismo govorili o obnovi proizvodnje modela koji je zvanično ugašen pre više od tri decenije.

Priča o nesrećnoj sudbini DMC-12 privukla je polovinom devedesetih pažnju Stivena Vina preduzimača iz Teksasa, koji je, kada je 1997. imovina kompanije DeLorean otišla na doboš, kupio praktično sve što je preostalo od inventara, uključujući tehničku dokumentaciju, oko 1.700 nedovršenih vozila i nekoliko miliona originalnih delova i komponenti predviđenih za ugradnju u nove automobile.

Njegova firma do sada se bavila servisiranjem, restaurisanjem i dorađivanjem DeLoreana koji u Teksas dolaze iz čitavog sveta. Međutim, Vin već duže vreme namerava da ponovo pokrene proizvodnju modela DMC-12. Najzad će mu ta želja biti ispunjena jer novi federalni zakon omogućava da počne sa maloserijskom proizvodnjom ovog automobila.

Zahvaljujući gomili originalnih delova, Vin očekuje da će moći da kompletira najmanje 300 novih DMC-12. Knjiga narudžbina već je otvorena na sajtu DeLoreana, a kompanija ne traži nikakav depozit, pa se nardžbine kasnije mogu i otkazati bez ikakvih posledica.

U početku, u radionici u Teksasu sklapaće se po jedan automobil mesečno, a kako porudžbine budu pristizale, kasnije bi tempo proizvodnje trebalo da bude ubrzan.

Iako je većina komponenti obnovljenog modela DMC-12 iz kontigenta originalnih delova, stari V6 motor sa 130 “konja” biće zamenjen modernijim agregatom. Očekuje se novi V6 ili V8, koji će zadovoljiti aktuelne ekološke standarde i biti u stanju da proizvede između 300 i 400 ks.

Biće unapređen i sistem kočnica, a manje promene očekuju se i u dizajnu unutrašnjosti vozila.

Cena “novog” DeLoreana još uvek nije formirana, a pretpostavlja se da će se kretati u rasponu 85.000-100.000 dolara. Poređenja radi, restaurirani originalni primerci iz 80-tih godina 20. veka prodaju se za 45.000 do 55.000 dolara.

Izvor: B92.net

PROČITAJ I OVO!

Audi najavljuje šest RS modela

Audi Sport je imao prometnu godinu zahvaljujući svojim S modelima, ali najbolje tek dolazi. Audijevo …

Leave a Reply