NASLOVNA / VESTI / Dizeli se isplate na duže staze

Dizeli se isplate na duže staze

Vozači u americi pretežno biraju vozila sa benzinskim agregatom, a dizel na tržištu SAD-a zapravo nikada nije pustio dublje korene. Glavni razlog za to je viša cena vozila, kao i veća cena održavanja. Ipak, istraživanje Univerziteta u Mičigenu je u svojoj studiji dovelo do nekih zaključaka, koje smo i sami često konstatovali. Naime, davanje nešto više novca za dizel se isplati na duge staze. Po datoj studiji, vlasništvo dizel automobila u trajanju od tri do pet godina, štedi od 2.000 do 7.000 dolara.

vw_golf_tdi_clean_diesel_usao_u_ginisovu_knjigu_rekorda_1

Istraživanje je bazirano na rezultatima aukcijske prodaje iz 2012. i 2013. u koju su bile uključene hiljade dizel vozila sa svojim benzinskim pandanima, a tu govorimo o putničkim automobilima, SUV modelima i kamionetima. Ovi podaci su zatim iskombinovani sa padom cene, troškovima goriva, popravke, održavanja, kao i sa nekim drugim faktorima, da bi se izračunao ukupan trošak vlasništva automobila. Takođe, autori studije su pretpostavili da će ljudi voziti ta vozila od tri do pet godina.

Dizeli su inicijalno imali višu cenu, ali i cenu osiguranja, popravki i održavanja. Ipak, u krajnjem zbiru, razlika u potrošnji goriva od 27 odsto i manji pad cene, bili su dovoljni da dizele etiketiraju kao ekonomičniji izbor u totalu. Dizel kamioneti su čak 60-70% u daljoj prodaji skuplji od benzinaca.

„Ideja o tome da kupci kroz nešto višu investiciju mogu da uštede u periodu od tri godine je dobar pokazatelj, uzimajući u obzir da kupci imaju tendenciju da zadrže vozilo u vlasništvu od tri do pet godina“, kaže Brus Belzovski, autor studije i upravni direktor UMTRI Automobilske grupe.

Ovo istraživanje je finansirao Robert Bosch LLC, tako da se može postaviti i realno pitanje – Da li je ovo marketinški potez pre svega, da bi se automobili sa dizel motorima popularizovali u SAD (odnosno da bi se ostvario viši profit)?

PROČITAJ I OVO!

Audi najavljuje šest RS modela

Audi Sport je imao prometnu godinu zahvaljujući svojim S modelima, ali najbolje tek dolazi. Audijevo …