20/04/2024 12:55:24 AM
NASLOVNA / VESTI / Dacia bi mogla da uđe na tržište EV sa cenovno dostupnim modelima

Dacia bi mogla da uđe na tržište EV sa cenovno dostupnim modelima

Dacia-Duster-EV-1

U Dacia-i se već neko vreme bave idejom lansiranja električnih vozila.

U razgovoru za AutoExpress na Sajmu automobila u Frankfurtu, Jean Christophe Kugler, predsednik evropskog dela kompanije, potvrdio je da je Dacia zainteresovana za tehnologiju bez emisije.

Štaviše, uzevši u obzir činjenicu da je Dacia deo Renault-Nissan alijanse, rumunski proizvođač neće morati da se baci u veliki trošak za iznalaženje tehnologije za elektrifikaciju vozila, već će moći da dotičnu dobije iz matične alijanse. Stoga, Kugler kaže, njihovi automobili će ostati “šokantno dostupni” što se tiče cene.

Dacia-Duster-EV-2

“Nećemo morati da menjamo mnogo toga u kompaniji. Koristićemo snagu, znanje i tehnologiju alijanse, i to ćemo ugrađivati u Dacia-u.”, rekao je Kugler. “Imamo svu EV tehnologiju spremnu za primenu. To je prednost kada ste deo velike Alijanse, kada nam zatreba tehnologija – imamo je. Ne moramo da pregovaramo kako bismo je dobili.”

Iako ne postoji neka konkretna informacija o tome kad bismo mogli da očekujemo elektrifikovanu Dacia-u (sam Kugler je rekao da postoji razlika od 3-4 godine između naprednijih Renault-a i Nissan-a i tehnologije koju koristi Dacia), u kompaniji kažu da će se okrenuti tehnologiji kada postane finansijski dostupnija.

Dacia-Duster-EV-3

Prema nekim izvorima, špekuliše se da bi Dacia EV mogla da koristi pogon koji je sada u Renault Zoe, koji je osvežen prošle godine i koji ima autonomiju od 400 km na jedno punjenje.

PROČITAJ I OVO!

Koliko nam je još ostalo da vozimo na benzin ili dizel

Da li je realno? Poskupeli i dizel i benzin opet!

U narednih sedam dana na pumpama u Srbiji građani će gorivo plaćati dva dinara skuplje …

Leave a Reply