17/07/2024 11:56:59 AM
NASLOVNA / VESTI / Da li Ikarbus i Mercedes uskoro potpisuju ugovor?

Da li Ikarbus i Mercedes uskoro potpisuju ugovor?

ikarbus-527

Ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji fabrike autobusa “Ikarbus” iz Beograda i nemačkog “Mercedesa” biće potpisan u narednih nekoliko nedelja, najavljuje direktor te kompanije Aleksandar Vićentić.

 

Direktor “Ikarbusa” Aleksandar Vićentić rekao je agenciji Beta da je potpisivanje ugovora “formalne prirode” jer je “Ikarbus” od “Mercedesa” već dobio sertifikat za “njihovog ovlašćenog nadograđivača”.

 

Kako je objasnio, “Mercedes” je sertifikat izdao nakon mnogih provera i kontrola, a tokom izrade prototipa gradskog autobusa, zbog čega je sertifikat od suštinskog značaja za saradnju dve kompanije.

 

“Prototip vozila IK 112 LE, koji je urađen u Beogradu, nalazi se u ovlašćenim laboratorijama za ispitivanje radi dobijanja neophodne homologacione dokumentacije. Testirinja bi trebala da budu okončana ove nedelje, a već sledeće nedelje očekujemo potpisivanje ugovora, za prodaju ovog vozila, sa jednim našim značajnim i velikim prevoznikom”, rekao je Vićentić, ali nije želo da navede o kom prevozniku se radi.

 

Govoreći o zastoju u prodaji tog tipa autobusa, Vićentić je naveo da su razlog testiranja koja su neophodna da bi započela serijska proizvodnja, a potom i prodaja. Razlog je i teška situacije, kako u Srbiji tako i u regionu.

 

“Smatramo da će ova situacija početi da se menja od jeseni, i da će prodaja, pogotovo ovog modela za koje vlada veliko interesovanje, biti u većem obimu”, rekao je Vićentić.

 

Dodao je i da su u toku ozbiljni pregovori za izvoz tih autobusa u Hrvatsku.

 

“Očekujemo da će do realizacije doći početkom iduće godine”, rekao je direktor “Ikarbusa”.

 

Vićentić je naveo da će u slučaju da ne bude zainteresovanih kupaca za autobus sa “Mercedesovim” znakom to nepovoljno uticati i na saradnju “Ikarbusa” sa tom nemačkom kompanijom, ali i na srpsku privredu.

 

“Ikarbus” je 9. marta ove godine predstavio prototip gradskog autobusa proizvedenog u saradnji sa “Mercedesom”.

 

Reč je o autobusu sa 35 sedišta, predviđenom za ukupno 100 putnika, koji je prilagođen za gradske i prigradske linije, ima “evro pet” motor i košta oko 130.000 evra.

 

Tada je najavljeno i da bi za tri do četiri meseca mogla da počne redovna proizvodnja tih autobusa, kao i da je to prvi u nizu modela koje “Ikarbus” i “Mercedes” planiraju da proizvode za narednih godinu i po do dve godine.

 

Izvor

PROČITAJ I OVO!

Koliko nam je još ostalo da vozimo na benzin ili dizel

Da li je realno? Poskupeli i dizel i benzin opet!

U narednih sedam dana na pumpama u Srbiji građani će gorivo plaćati dva dinara skuplje …

Leave a Reply