NASLOVNA / VESTI / Continental New Wheel concept

Continental New Wheel concept

Continental-new-wheel-1

Nemački koncern Continental predstavlja New Wheel Concept koji bi uskoro mogao da zameni klasični automobilski točak, posebno na električnim vozilima.

Izum točka definitivno je jedan od najvećih izuma u ljudskoj istoriji koji je itekako uticao na razvoj čovečanstva, posebno nakon što mu je pridružen pneumatik. Iako je kod nas poznatiji po proizvodnji guma, nemački gigant puno ulaže i u razvoj novih tehnologija samih naplataka.

Najznačajnija novost ovog koncepta je da za promenu gume više nije potrebno skinuti kompletan točak, nego samo spoljašnji obruč. Centralni deo, tzv. zvezda ostaje pričvršćena na glavčinu.

Continental-new-wheel-2

Ono što prvo upada u oči je da se dizajn točka ne menja jer nema potrebe za izmenom naplatka pri promeni zimskih u letnje gume i obrnuto. Tehnološki iskorak je u tome da disk nije vezan za glavčinu, pa čeljusti hvataju disk iznutra, koji je napravljen od aluminijuma. Manje sile obloga na disk znače i veću trajnost, gotovo na nivou samog vozila, a kočione obloge se lakše izmenjuju. Kako je sada centralni deo oslobođen prenosa, sila kočenja može da bude značajno manja, a točak lakši. Pritom slobodni prostor može da bude iskorišćen za ugradnju pogonskih elektromotora.

I ono važno, ovaj koncept je potpuno kompatibilan s aktuelnom tehnologijom guma.

Izvor: Index.hr

PROČITAJ I OVO!

Audi najavljuje šest RS modela

Audi Sport je imao prometnu godinu zahvaljujući svojim S modelima, ali najbolje tek dolazi. Audijevo …

Leave a Reply