20/04/2024 12:33:13 AM
NASLOVNA / AUTO SPORT / Citroen napušta automobilski šampionat?

Citroen napušta automobilski šampionat?

U jučerašnjem razgovoru s novinarima izvršna direktorka Citroena, Linda Jackson, potvrdila je da će francuska marka u bližoj budućnosti preispitati svoje učestvovanje u velikim automobiliskim šampionatima. Trenutno Citroen učestvuje u svetskom šampionatu u reliju (WRC) i šampionatu touring automobila (WTCC), a od sledeće godine ta marka će učestvovati i u šampionatu električne Formule E.

citroen_napusta_automobilski_sampionat_1

I dok je Formula E sigurna u Citroenovim planovima, jedan od preostalih šamionata od 2017. dalje više neće uživati Citroenovu podršku. WRC i WTCC imaju prednosti i mana, a u Citroenu posebno ističu potrebu da se sportskim programima nastupa na novim i važnim automobilskim tržištima. To se pre svega odnosi na Kinu, u kojoj postoji WTCC trka, ali ne i WRC reli, iako bi se to moglo promeniti u bližoj budućnosti.

citroen_napusta_automobilski_sampionat_2

S druge strane, trke WTCC-a održavaju se pred polupraznim ili praznim tribinama, a pod znakom pitanja je i gledanost televizijskih prenosa, koji su uglavnom limitirani na sportski kanal Eurosport. Popularnost WRC-a je u stalnom porastu, a uvođenje WRC+ televizijskih i internet opcija znatno je približilo relije globalnoj publici.

PROČITAJ I OVO!

Električni automobili

Od 2025. nova pravila za ulazak u širi centar Amsterdama

Od 2025. godine gradske vlasti Amsterdama u širi centar grada će dozvoljavati ulazak samo taksijima, …