19/04/2024 11:17:12 PM
NASLOVNA / HOT / Cene goriva će opet skočiti

Cene goriva će opet skočiti

Cena goriva na domaćem tržištu će uskoro ponovo biti u porastu iako cena nafte nije skočila na svetskom tržištu. Razlog za to će biti ponovno povećanje akciza, kako bi se obezbedio novac za povećanje plata i penzija. Ovo je potpuno nepopularna mera povećanja državnog budžeta, a posebno što dovodi u pitanje opravdanje najavljenih povećanja plata i penzija, jer je vlada Srbije implicirala da je to moguće zbog “uspešne godine”. Stručnjaci misle da je sada pravo vreme za povećanje akciza na gorivo, o kojem će parlament uskoro odlučivati jer je cena nafte na svetskom tržištu daleko niža nego prošle godine.

nis_benzinska_stanica

Upravo to je rekao i ministar energetike Aleksandar Antić, navodeći da je cena goriva na svetskim berzama pala, a da Srbija ima nultu inflaciju. Po njegovim rečima, nema dileme o tome da je potreba za dodatnim korekcijama akciza u funkciji povećanja penzija i plata u delu javnog sektora. Dakle, povećanje akcize na gorivo je realnost, a sigurno je da se na to neće dugo čekati. Naime, da bi došlo do rasta akcize, potrebna je izmena Zakona o akcizama, a Antić je rekao da pretpostavlja da će o tome parlament odlučivati vrlo brzo.

Kada budu usvojene promene zakona i povećana akciza, uslediće, najverovatnije, i povećanje cene goriva. Ipak, ne bi trebalo očekivati da litar drastično poskupi, iako se, istini za volju, do sada niko nije izjašnjavao o tome koliko bi akciza na gorivo mogla biti povećana. Ako bi, recimo, bila povećana dva dinara, to bi značilo da bi očekivano povećanje maloprodajne cene moglo biti 2,4 dinara jer treba dodati i porez na dodatu vrednost. Takođe, moguće je da gorivo uopšte ne poskupi, naravno, ukoliko kompanije koje posluju na domaćem tržištu mogu amortizovati taj rast i ako procene da bi to moglo uticati na promet.

Treba reći da u ceni goriva koju potrošači plaćaju na domaćim pumpama više od polovine otpada na namete državi – akcizu i PDV. Na svaki litar goriva obračunava se akciza, koja je fiksna, i PDV od 20 odsto. Tako je, recimo, u litru benzina, koji košta oko 137 dinara, akciza 50 dinara, a pri izračunavanju krajnje cene iznos se povećava na ime PDV-a.

Inače, akcize na naftne derivate deo su cene goriva u svim državama, a one koje se obračunavaju u Srbiji nisu ni najviše ni najniže u regionu. Takođe, treba reći da je za početak sledeće godine planirano usklađivanje akciza, odnosno postoji mogućnost njihove korekcije u skladu s promenama cena na malo, i to se odnosi na sve vrste akciznih proizvoda.

PROČITAJ I OVO!

Koliko nam je još ostalo da vozimo na benzin ili dizel

Da li je realno? Poskupeli i dizel i benzin opet!

U narednih sedam dana na pumpama u Srbiji građani će gorivo plaćati dva dinara skuplje …

Leave a Reply