NASLOVNA / VESTI / Cena registracija automobila posle poskupljenja osiguranja!

Cena registracija automobila posle poskupljenja osiguranja!

putevi-srbije-guzva-auto-put-kolona-vozila-naplatne-rampe-1401439801-185371

 

Vozači automobila plaćaće skuplje obavezno osiguranje za 45 odsto od 1. jula, što je predlog Udruženja osiguravača Srbije (UOS)

 

Umesto 6.139 dinara, od sledećeg meseca, vlasnik “juga”, plaćaće osiguranje veće za 2.762 dinara, odnosno 8.901 dinar. Međutim, ukupan trošak polise osiguranja i taksi i registracije za “juga”, biće 10.836.

 

Primera radi, premija osiguranja za ”tojatu jaris” od 1.000 kubika, snage motora 49 kw, sada košta 8.154 dinara. Sa poskupljenjem od 45 procenata, odnosno za 3.669 dinara, vlasnik automobila treba da odreši kesu za 11.823 dinara. Na kraju balade, ukupan trošak sa registracijom je 13.933.

 

Međutim, proteklih dana spekulisalo se da će za pojedine kategorije poskupljenje obaveznog osiguranja ići i do 60 procenata! Navodno, to uvećanje mogu da očekuju vlasnici vozila između 33 i 44 kw, kao i vlasnici kola od 44 do 59 kw kojima sledi čak 62 odsto skuplja polisa.

 

Ukoliko zaista poskupljenje bude toliko, to bi praktično značilo da će vlasnik “juga” plaćati osiguranje 9.761 dinara, dok će ukupan trošak polise osiguranja taksi i registracije njemu biti 11.696 dinara.

 

Takođe, na primer, premija osiguranja za “tojatu jaris” sa poskupljenjem od oko 60 odsto biće veća za 4.892 dinara pa će od 1. jula koštati 13. 046 dinara. Ukupan trošak je 15.156 dinara za polisu osiguranja, taksu i registraciju.

 

Paradoks je da će u tom slučaju za bolje automobile, iznad 110 kw, povećanje biti manje nego za slabija kola. Ljubimci skupljih četvorotočkaša platiće veću cenu za 40 odsto. Na primer, vlasnici “audija” A8 4.2 FSI, snage 257 kw koji su do sada imali ukupan trošak polise, registracije i taksi od 234.580 dinara, od 1. jula će morati da plate 240.579 dinara, odnosno za oko 6.000 dinara više.

 

Ukoliko ovakav predlog prođe, vlasnici skupih automobila zapravo neće ni osetiti poskupljenje.

 

Izvor

 

PROČITAJ I OVO!

Koliko nam je još ostalo da vozimo na benzin ili dizel

Da li je realno? Poskupeli i dizel i benzin opet!

U narednih sedam dana na pumpama u Srbiji građani će gorivo plaćati dva dinara skuplje …

7 KOMENTARI

 1. Koliko vidim, pa i nema mnogo paradoksa, jer upoređuju “babe i žabe”… Treba porediti samo ono što je poskupelo, a to je polisa obaveznog osiguranja. Ona je procentualno poskupela od nekih 40-60% zavisno od kategorije, tj. snage vozila.

  Ono što je meni pomalo paradoksalno jeste da se polisa plaća u zavisnosti od snage vozila, i varira od pribiližno 7000 do 21000din zavisno od snage vašeg vozila a osnosi se na štetu koji vi napravite na drugom vozilu, što nema baš previše veze sa snagom vašeg vozila, nego ponajviše kakav ste vozač (tj. sa vašom vozačkom statistikom). Znam, postoje bonusi i malusi, ali svejedno, po meni bi svi trebalo na početku karijere da plaćaju recimo 15k, pa na to da idu veći bonusi i malusi, jer opet, osiguranje se ne odnosi na štetu na vašem vozilu, pa zašto onda da zavisi od njegove snage.

 2. Kod nas se stalno nesto menja, Prvo ti smanje malo registraciju da ti zamazu oci a onda ti tresnu poskupljenje osiguranja… klasika 🙁

 3. ‘ebe se meni za malus, neka bude i do 500%, i neka ga plaća onaj ko pravi udese.

  JA HOĆU BONUS OD 80 ILI 90%!!!

  Tih 10 ili 20% što bi mi uzeli je više nego dovoljno da pokrije troškove koje imaju oko pažljivog vozača. Sve preko toga što uzimaju je NEOSNOVANO BOGAĆENJE, da ne kažem – PLJAČKA. :mad::mad:

 4. Tu se svi slažemo!

 5. U suštini, uradili su i klasičnu zamenu teza:
  – Navodno poskupljuje jer samo tek nešto preko 1% vlasnika je napravilo štetu i samim tim dobilo malus, a skoro 99% vlasnika skroman bonus
  ALI to samo znači da su oni takođe samo za mali broj šteta dali pare, a veliki deo para uzeli i nikakav direktan trošak nisu imali, zar ne? Po meni, trebalo bi da pojeftini, jer je jako puno onih koji pune kasu u odnosu na izdatke zbog šteta… Ma lopovska posla bre!

 6. Može im se… :dupe:

 7. Van pameti…No comment

Leave a Reply