NASLOVNA / VESTI / Camel Group unapređuje saradnju sa Rimac Automobilima

Camel Group unapređuje saradnju sa Rimac Automobilima

Liu Changlai, izvršni direktor Camel grupe, kompanije koja je prošle godine s Rimac Automobilima u kineskom Xiangyangu započela izgradnju fabrike pogonskih sistema za električna vozila, izjavio je da će u budućnosti intenzivirati saradnju s Rimcem kao i da će do kraja godine zajednička fabrika imati kapacitet proizvodnje od 150 hiljada pogonskih sistema.

Rimac

Liu Changlai je to izjavio Hini nakon sastanka u zagrebačkoj gradskoj upravi gde su gradovi Xiangyang i Zagreb potpisali memorandum o saradnji, a u ime Grada Zagreba potpisala ga je zamenica gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević. Changlai je bio deo visoke delegacije kineskog grada, a sastanku je prisustvovao i osnivač i izvršni direktor Rimac Automobila Mate Rimac.

Camel grupa je 2017. uložila u Rimac Automobile 30 miliona evra, a prošle godine su Camel i Rimac zajedničkim ulaganjem u Xiangyangu krenuli u izgradnju fabrike pogonskih sistema za električne automobile, uz ostalo motora i invertera.

Changlai ističe snažnu podršku koju su od lokalne vlasti dobili za izgradnju fabrike, koja je iznosila 10 miliona evra. Kineska kompanija je uložila 20 miliona evra, a Rimac Automobili pet miliona evra.

Izvršni direktor Camela ističe da je ta kompanija najveći proizvođač baterija za električne automobile u Aziji, a poručuje da će u budućnosti još intenzivirati ulaganje u Rimac Automobile. Najavljuje i da će do kraja godine u zajedničkoj fabrici imati kapacitet proizvodnje od 150 hiljada pogona za automobile. Deo fabrike, odnosno linija za male serije, kapaciteta 25 hiljada godišnje, već je završena.

Changlai ističe da su električni automobili vrlo popularni u svetu, Kina je među vodećim zemljama po njihovom korišćenju, a kinesko tržište je najbrže rastuće.

Napominje da Camel grupa uglavnom radi baterije, najvažniji instrument u električnom automobilu, a ocenjuje da Rimac ima najnapredniju tehnologiju kada su u pitanju baterije te smatra da će njihova saradnja dovesti do sjajnog rezultata.

Mate Rimac napominje za Hinu da zajedničko ulaganje ne podrazumeva proizvodnju baterija, već ih Camel proizvodi zasebno. Napominje da u Xiangyangu živi šest miliona ljudi, dok im BDP dostiže 60 milijardi evra. Objašnjava da iz Xiangyanga ne žele samo privrednu saradnju između dve kompanije već im je zanimljiva i direktna saradnja gradova, pri čemu su iz Rimca tu više kao podrška i primer saradnje s obzirom da je investicija Camela prva privatna investicija iz Kine u Hrvatsku.

Izvor: Seebiz.eu

PROČITAJ I OVO!

Koliko nam je još ostalo da vozimo na benzin ili dizel

Da li je realno? Poskupeli i dizel i benzin opet!

U narednih sedam dana na pumpama u Srbiji građani će gorivo plaćati dva dinara skuplje …

Leave a Reply