23/04/2021 12:48:30 PM
NASLOVNA / VESTI / BMW i AUDI rade na izgradnji najveće evropske litijum jonske fabrike baterija

BMW i AUDI rade na izgradnji najveće evropske litijum jonske fabrike baterija

Dva nemačka auto-giganta pomoći će svojim sredstvima izgradnju pogona u Nemačkoj u kome će se izrađivati baterije za njihove električne automobile.

northvolt werk plant symbolbild e

Kompanija Northvolt, koja stoji iza ovog projekta, saopštila je da je obezbedila investicije u vrednosti od oko milijardu dolara za izgradnju prve fabrike koja će se nalaziti u Švedskoj, dok je za drugo postrojenje u čijem finansiranju učestvuju Volkswagen i BMW određena lokacija u Donjoj Saksoniji, u Nemačkoj.

Izgradnja fabrike baterija u Švedskoj počeće u avgustu, a u punom kapacitetu ovaj pogon proradiće 2021. godine. Početni kapacitet postrojenja je 16 GWh litijum-jonskih baterija godišnje.

Poređenja radi, Teslina Gigafabrika 1 u Sjedninjenim Državama imala je u 2018. kapacitet od oko 20 GWh, a u planu je njegovo povećanje. Northvolt takođe planira da kasnije proširi kapacitete svoje fabrike na najmanje 32 GWh.

Pomenuto, drugo postrojenje, koje će se nalaziti u Nemačkoj, i koje jednim delom finansiraju Volkswagen i BMW, biće završeno krajem 2023. ili početkom 2024, kada će u njemu početi proizvodnja pogonskih baterija za električne automobile.

Izvor: B92.net

PROČITAJ I OVO!

Citroen C Aircross

Citroën promenio ime u Zitrön jer se Nemci muče sa francuskim

Kako piše B92, jedan od pionira automobilske industrije, francuski Citroen odlučio je da promeni ime …

Leave a Reply