19/04/2024 11:56:47 PM
NASLOVNA / VESTI / Bežite od kineskih delova!

Bežite od kineskih delova!

Da ne bi imenovali firme, poznato je da većina felni za automobile koje stignu na naše tržište, stiže upravo iz Kine. Kakve su cene i kakvog su kvaliteta? Četiri replike originala kod nas koštaju oko 600EUR. Ako na to dodamo da je dilera ta felna, sa carinom, porezom, transportom izađe samo 300EUR, pa ako na to dodamo montiranje koje će vam svakako dodatno naplatiti, onda vam je jasno o kolikoj zaradi je reč. Većina dilova se završava preko sajta http://www.alibaba.com i radi se o kontejnerskoj robi, tj. kupuje se na veliko i na taj način lokalni prodavci „ubijaju pare“. Evo i primera replike felne koja po komadu u originalu košta oko 700EUR, da dobro ste pročitali 700EUR za jednu felnu, dok ceo komplet košta logično po matematici 2800EUR. O kojoj felni pričamo? Pričamo o Audijevom 20“ modelu http://www.alibaba.com/product-detail/high-performence-Audi-replica-car-20_531390847.html?s=p koji se kao replika kreće od neverovatnih 35 do 100 dolara po komadu, iliti od 10 i više puta jeftinije od originala. Kako prepoznati original? U većini slučajeva felna sa unutrašnje strane ima utisnut logo brenda za koji je namenjena. Bitno je napomenuti da loše kopije mogu nekoga da koštaju života, evo jednog primera zašto. Zamislite da vam se ovo desi u vožnji!

580475_10151419733180645_978357682_n_zpsfa46a664

Zatim veliki broj motornih delova dolaze iz Kine, tipa vodene pumpe, benzinske pumpe, raznorazni filteri, gumeni delovi i ostali karoseriski delovi. Da li su dobri ti delovi? Naravno da nisu! Kako živimo u banana državi, veliki broj majstora će vam reci u fazonu „ma to je sve isto, radiće posao“. Majstor će vam uvek uzeti istu cenu za ruke, bilo da je deo kineski ili kupljen od ovlašćenog dilera originalnih delova. Međutim vi ste ti koju plaćaju na kraju i ruke i deo, pa nemojte da vas začudi kad vam majstor ponudi svoj deo sa cenom koja je dosta bolja nego kod ovlašćenih dilera za vaš automobil – ali opet sa poreklom koje vuče u više puta pomenutu azijsku zemlju. Zašto bi to majstor uradio? Pa konkurentniji je i na taj način može više profita da ostvari.

eng103_tb_206

Kako to naša država dozvoljava? Opet se vraćamo na ono da imamo dosta nesposobnih kadrova koji ne znaju da odrade copy-paste zakona EU. Evo banalnog primera. Ukoliko ste uvoznik neke IT opreme koja ima bilo kakav radio predajnik (mrežna oprema, wireless itd) morate da platite RATEL sertifikat koji po uređaju zna da košta u proseku oko 140EUR, zatim veliki broj uređaja iz IT sekcije mora da prođe lokalnu sertifikaciju za koju morate da dostavite nekoliko izveštaja o kvalitetu, da bi vam država izdala potvrdu o usaglašenosti bez koje ne možete da uvezete ništa. Znači za IT smo uveli gluposti koje nema niko na svetu da bi što više para otišlo u državnu kasu, međutim, kakva je situacija za auto delove i opremu? Odgovor je kratak, ne treba vam skoro pa ništa , jednostavno nema provere kvaliteta, te je jasno da se i sumljiv kvalitet svakodnevno seje u našoj zemlji kada su auto delovi u pitanju. Bilo kako bilo, krajnji korisnik će na kraju sve platiti, kako to uvek i biva.

Da ironija bude veća!

Kinesko tržište rezervnih delova se pokazalo kao blagosloveno, recimo za nemačke luksuzne automobile. Međutim, način na koji kompanije navodno kontrolišu nabavku rezervnih delova počelo je da skreće pažnju na Kinesku vladu. Prema insajderima , zvaničnici iz organizacije ekonomskog planiranja ove zemlje otvorili su istragu proziv Audi-a, BMW-a, Mercedes-Benz-a i nekih japanskih proizvođača automobila jer su podigli cene delova u ovlašćenim prodajnim centrima i ograničili dobavljivost delova.

Priča ne bi bila toliko interesantna da se isti delovi nisu pojavili u neovlašćenim dilerskim lancima. Postavlja se potanje da li su kopije ili originali, no bio kako bilo cena im je znatno niža, što je ujedno i privuklo pažnju kineskih zvaničnika koji su pokrenuli istragu kako bi sve to stopirali. Znači pokrenuli su istragu jer ne žele loš kvalitet i ne žele prodaju ispod žita – ironično zar ne.

Istražitelji žele da saznaju da li proizvođači delova prodaju delove samo ovlašćenim auto dilerima, ili proizvođači delova prodaju nešto i „ispod tezge“ , tj. bilo kome ko ima novca. Drugi problem je cena, naime po svemu sudeći delovi su preskupi, i Kineska vlada neće dozvoliti „toliko dranje“ krajnjih korisnika.

A nama kako bude!

PROČITAJ I OVO!

Koliko nam je još ostalo da vozimo na benzin ili dizel

Da li je realno? Poskupeli i dizel i benzin opet!

U narednih sedam dana na pumpama u Srbiji građani će gorivo plaćati dva dinara skuplje …

Leave a Reply