12/06/2024 10:49:33 PM
NASLOVNA / VESTI / Automobili bez vozača u Britaniji od sledeće godine?

Automobili bez vozača u Britaniji od sledeće godine?

Na ulicama Londona automobili bez vozača će od januara sledeće godine moći da se kreću na putevima u tri britanska grada.

 

498866_auto01reutersfoto-handout_f

Gradovi širom Velike Britanije pozvani su da dostave ponudu kako bi bili domaćini jednog od niza ispitivanja u trajanju od godinu i po dana do tri godine, i za šta će od države dobiti deset miliona funti (12,5 miliona evra), navodi se u saopštenju vlade, a prenosi agencija Frans pres.

 

Samoupravljajući automobili, koji se kreću uz pomoć sistema senzora i kamera, već su testirani u nekoliko zemalja sveta, poput SAD i Japana, a uskoro će im se priključiti i Švedska. Predstavljajući najnovije planove vlade, britanski ministar za poslovna pitanja, Vins Kejbl, poručio je da su britanski naučnici i inženjeri ustvari “pioniri” razvoja samoupravaljujućih automobila.

 

“Zahvaljujući današnjem saopštenju, automobili bez vozača će se na našim ulicama naći za manje od šest meseci, stavljajući nas tako na prvu liniju transformativne tehnologije i otvarajući nove mogućnosti za našu ekonomiju i društvo”, izjavio je Kejbl u sedištu Organizacije za razvoj motorne industrije (MIRA) u gradu Nuneatonu, u centralnoj Britaniji.

 

Izvor

 

PROČITAJ I OVO!

Koliko nam je još ostalo da vozimo na benzin ili dizel

Da li je realno? Poskupeli i dizel i benzin opet!

U narednih sedam dana na pumpama u Srbiji građani će gorivo plaćati dva dinara skuplje …

Leave a Reply