17/02/2019 12:36:04 PM
NASLOVNA / VESTI / AQOS- Evo kad stižu prvi srpski superautomobili

AQOS- Evo kad stižu prvi srpski superautomobili

AQOS-prvi-srpski-superautomobili-1

Da, dobro ste pročitali, i mi “konja za trku imamo”. Pogledajte…

Osim spektakularnih oldtajmera, posetioci “Beograd Classic Car Show” manifestacije su mogli da se upoznaju i sa projektom AQOS.

Na platou iza zgrade Geozavoda, u subotu 2. septembra, je bila postavljena izložba, dok su u samoj zgradi bile izložene dve makete supersportskih automobila, iza kojih stoji Saša Milovančević, glavni dizajner i osnivač AQOS Technologies.

AQOS-prvi-srpski-superautomobili-2

Kako ova kompanija postoji oko deset godina i MONDO je već pisao o tome, zanimalo nas je koliko je AQOS daleko od predstavljanja svog prvog prototipa?

“Deset godina, iako zvuči dugo, u auto-industriji nije dugačak period. Mi smo ostavili prvu deceniju iza sebe. Taj period je i najrizičniji u poslu, jer treba opstati, a zatim i pronaći kvalitet i performanse kako bi postali značajni i potrebni industriji”, kaže za MONDO Milovančević i dodaje da se oni obraćaju ljudima dobrog ukusa i zavidnog tehničkog znanja, “koji ne moraju biti zvezde šou biznisa ili levi bekovi Real Madrida”.

Međutim, AQOS se percipira kao brend superautomobila, koje prati i određena cena, zar ne?

“U ovom trenutku nas svi gledaju upravo tako, kao neki nobl brend, što nama svakako i prija. To i jeste delimično istina.Ali, naš plan, koji vi među prvima saznajete, jeste nešto drugačiji. Naime, AQOS brend se sastoji iz tri podbrenda, tri linije proizvoda – plave, zelene i crvene. Plava serija je namenjena ljubiteljima vrhunskih proizvoda, crvena široj publici, koja će bi prijatno iznenađena cenama tih modela, dok je zelena logično ekološka, da ne kažem trendovska.”

O “zelenim” automobilima se mnogo govori u poslednje vreme, zanima nas kako se slažu epiteti supersportski i ekologija? Prema onome što danas zovemo “zelenom tehnikom” Milovančević ima priličnu skepsu.

“Pre svega ona i nije toliko zelena, a ja je čak zovem ‘belom tehnikom’ jer se bazira na jednom krajnje konvencionalnom i konzervativnom pristupu korišćenja električnih motora sa tehnološki nedovoljno razvijenom baterijom. Mi budućnost ekoloških automobila vidimo u solarnoj tehnologiji, koja će napajati električne motore. Na taj način ćemo dobiti prave ‘zelene’ modele.”

Dizajn je nešto što svakako izdvaja AQOS modele. Makete izložene u Geozavodu su se prilično razlikovale – dok je jedna odisala dizajnom automobila iz 70-ih i 80-ih, druga je bila prilično futuristička.

“Mi želimo da ovim brendom ovekovečimo prvih 100 godina dizajniranja automobila, od kojih ste neke mogli da vidite na ovoj izložbi, ali i da gledamo u budućnost. Dakle, s punim poštovanjem i naklonom prema istoriji i potpuno otvorenog uma ka budućnosti. I baš zato nas neki zovu retro-futuristi, što se može videti na našim modelima.“

I na kraju, ono najvažnije – kada možemo očekivati da vidimo i prvi prototip?

“Veoma uskoro.Prema AQOS projekcijama, automobili će moći da se probaju 2020. godine na nivou prototipa, a nekoliko godina kasnije se očekuje i početak serijske proizvodnje.”

AQOS PLANIRA ŠEST MODELA

Modeli 25 i Vale 45 su mali gradski automobili. Zulu 60 i Fastback su kupei sa troja i petoro vrata, a vrh ponude su dvosed Javier maksimalne brzine 305 km/h i “off-road” model Peja 4 XL. U planu je i supersportski model PM

KO JE SVE U AQOS TIMU

Bazu tima čini oko 25 ljudi koji rade stalno na projektu. Međutim, AQOS sarađuje sa naučnim institucijama širom sveta, među kojima su i beogradski Mašinski i Tehnološko-metalurški fakultet. Kada se ovome doda i određeni broj frilensera, ova cifra se značajno uvećava.

Izvor: Mondo.rs

PROČITAJ I OVO!

BMW poslednja nova školjka legendarne kockice na svetu

Prodavac tvrdi da je ovo poslednji “novi” BMW E30 M3 na svetu. Nakon što smo …

Leave a Reply