NASLOVNA / VESTI / Apple i Google se bore za poziciju u auto industriji

Apple i Google se bore za poziciju u auto industriji

13323_Apple_i_Google_2

Tehnološki ratovi su se odavno preselili i na drumove širom sveta, a posle pametnih telefona i pametnih satova sve glasnije se govori o pametnim automobilima. IT giganti Apple i Google su se našli u novom klinču, a pobednik će zaslužiti mesto možda baš na vašoj komandnoj tabli.

 

Apple je u martu u Ženevi predstavio svoj CarPlay sistem i najavio debi uređaja u pojedinim modelima Volva, Ferarija i Mercedesa ove godine, ujedno izazvaši zabrinutost za bezbednost.

 

Ideja je vrlo prosta, prikačite svoj moderni telefon na odgovarajući kabl i displej na komandnoj tabli umesto uobičajenih funkcija postaje “produžena ruka” vašeg džepnog pratioca.

 

“CarPlay omogućava da koristite svoj iPhone u automobilu uz minimalno odvraćanje pažnje od vožnje”, naveli su u Appleu.

 

Na povezanost u automobilima računa i Google sa proizvodom nešto manje maštovitog imena – Android Auto. Koncept je isti, svoj uređaj možete povezati sa automobilom, displej će se preseliti na komandnu tablu, a sve komande zahtevaju ili jedan dodir ili se izdaju glasom.

 

Naravno obe kompanije očekuju specijalizovane aplikacije za ove sisteme, od kojih će zavisti verovatno i podrška iz auto-industrije.

 

Google je već najavio saradnju sa Fordom, GM-om i Krajslerom, a spominju se Honda, Hjundai, Nisan i VW.

 

Analitičari ovih dana prognoziraju da će se do kraja godine zahuktati borba na ovom polju i da će 2015. biti veoma važna za IT gigante po pitanju osvajanja delova tržišta.

 

Izvor

PROČITAJ I OVO!

Audi najavljuje šest RS modela

Audi Sport je imao prometnu godinu zahvaljujući svojim S modelima, ali najbolje tek dolazi. Audijevo …

Leave a Reply