18/04/2024 12:51:19 AM
NASLOVNA / HOT / Alkotest od sada obavezan deo kontrole vozača

Alkotest od sada obavezan deo kontrole vozača

Saobraćajna policija uspostavila je novi kriterijum – svaki vozač, bez obzira da li je zaustavljen zbog nekog prekršaja ili rutinske kontrole, biće podvrgnut testu alkoholisanosti, a alkometre su dobile sve policijske patrole u Srbiji, izjavio je danas načelnik Uprave saobraćajne policije Vladimir Rebić. “Imamo značajan broj uređaja koji omogućuju takozvano pasivno uzorkovanje koje podrazumeva da se za sekund – dva, bez stavljanja usnika u sam uređaj, detektuje da li vozač ima alkohola u organizmu ili ne. Ukoliko nema, on nastavlja dalje, nema preteranog zadržavanja”, objasnio je načelnik Uprave saobraćajne policije.

obavezan_alko_test

Kako je dodao, ukoliko uređaj pokaže da ima prisustva alkohola u organizmu, onda se pristupa aktivnom uzorkovanju, odnosno utvrđuje se tačna količina alkohola u organizmu. Taj kriterijum praktično važi od juče i podrazumeva da će saobraćajna policija u narednom periodu imati značajno povećanje aktivnosti na otkrivanju saobraćajnih prekršaja upravljanja pod dejstvom alkohola, rekao je Rebić Tanjugu.

On je dodao da je juče 400 vozača isključeno iz saobraćaja zbog upravljanja pod dejstvom alkohola. “Svesni smo činjenice da je upravljanje pod dejstvom alkohola najopasniji prekršaj i da su okolnosti pod kojima se događaju takve saobraćajne nezgode gotovo uvek fatalne, odnosno sa smrtnim posledicama i zbog toga smo se opredelili da znatno pojačamo kontrolu svih vozača”, rekao je Rebić.

Prema njegovim rečima, to praktično znači da će svaki zaustavljeni vozač, bez obzira da li je to zbog nevezivanja pojasa, brzine, nepropisnog preticanja ili rutinske kontrole, biti podvrgnut testu alkoholisanosti, odnosno, saobraćajna policija će izvršiti i brzu kontrolu vozača da li upravlja pod dejstvom alkohola.

Rebić je naveo i da je, na godišnjem nivou, broj vozača koji se zatekne pod dejstvom alkohola oko 50.000 što je podatak skoro identičan onome od prethodnih pet-šest godina. “U 2014. godini 49.000 vozača isključeno je iz saobraćaja zbog tog prekršaja. U prvih osam meseci ove godine, saobraćajna policija otkrila je 34.644 prekršaja, sto je za 10 odsto više nego u istom periodu prethodne godine”, rekao je Rebić.

Najveći broj vozača zatečenih u ovoj godini da upravljaju vozilom pod dejstvom alkohola imalo je u rasponu od 0,5 do 1,2 promila alkohola u krvi i to 16.599 njih, naveo je Rebić. On je dodao da je 11.787 vozača zatečeno da upravlja vozilom u stanju “lake alkoholisanosti”, odnosno do 0,5 promila, 4.819 upravljalo je sa 1,2 do dva promila alkohola u krvi i 1.020 vozača imalo je više od dva promila alkohola u krvi.

Rebić je dodao da je 419 vozača odbilo alkotest i da se oni tretiraju kao da su u stanju teške alkoholisanosti. Rebić je napomenuo da je u toku septembra bila sprovedena akcija “škola”, kada je saobraćajna policija u zonama škola pojačano kontrolisala vozače koji upravljaju nedozvoljenim brzinama ili ne propuštaju pešake.

“U toj kontroli otkrili smo i 83 vozača pod dejstvom alkohola, koji su se drznuli da se u zoni škole nađu u pripitom stanju”, rekao je Rebić. On se zahvalio kompanijama koje su se uključile u donaciju alkometarskih uređaja, kojima su opremljene sve saobraćajne policijske ispostave, a koje sada imaju dovoljan broj tih uređaja.

“Svaka patrola ima odgovarajući uređaj kojim će sprovesti kontrolu, tako da smo naprosto taj princip uveli kao standard i od juče u narednom periodu važiće da svaka kontrola podrazumeva i utvrđivanje da li je vozač pod dejstvom alkohola”, ponovio je Rebić.

On se nada da će se na taj način, pojačanom kontrolom, otkriti i veći broj alkoholisanih vozača, nego što je do sada bio slučaj. Rebić se takođe nada da će se vozači kloniti tih prekršaja i da će “u nekom narednom periodu postojati stagnacija učešća vozača pod dejstvom alkohola u saobraćaju”.

PROČITAJ I OVO!

Koliko nam je još ostalo da vozimo na benzin ili dizel

Da li je realno? Poskupeli i dizel i benzin opet!

U narednih sedam dana na pumpama u Srbiji građani će gorivo plaćati dva dinara skuplje …

Leave a Reply