20/04/2024 12:43:10 AM
NASLOVNA / VESTI / 7 tipova vozača – koji ste vi?

7 tipova vozača – koji ste vi?

Grupa psihologa sa Londonske škole ekonomije i političkih nauka, uz pomoć proizvođača guma, kompanije Goodyear, objavila je nedavno studiju o bezbednosti u saobraćaju. Ideja je bila da se ljudi identifikuju na osnovu toga kako reaguju u interakciji sa drugim vozačima. Nakon obavljenih razgovara sa velikim brojem evropskih vozača, istraživači su došli do zaključka da se oni mogu razvrstati u sedam osnovnih tipova.

Vozač-instruktor

Sigurno ste nekog od njih sreli na putevima. Ovaj tip vozača ima neodoljivu potrebu da drugim učesnicima u saobraćaju stavi do znanja da su u nečemu pogrešili. Vozač-instruktor neće se zadovoljiti da vam samo održi lekciju, već će očekivati i da mu za to odate priznanje.

Nadvozač

Naziv govori sve – on smatra da je superioran nad ostalim vozačima, dok su svi ostali nesposobni. Ovaj tip ima običaj da viče i vređa druge učesnike u saobraćaju dok sedi zaštićen u svom automobilu.

Ne trpi nikog ispred sebe

Ne prođe dan da ne sretnete bar jednog ovakvog vozača. On jednostavno mora da bude ispred svih ostalih i mnogo ga nervira kada se neko drugi zatekne ispred njega. Ako pokušate da ga preteknete, nemojte da se iznenadite ako odjednom počne da ubrzava. Veoma je opasan po bezbednost saobraćaja.

Hteo bi da vas kazni umesto policajca

Ako se zamerite ovom tipu vozača, nadrljali ste. Sve će učiniti da vas “kazni” i ugrabiće prvu priliku da izađe iz vozila i obračuna se sa vama.

Smiren tip

Mnogi od nas često bezuspešno pokušavaju da se svrstaju u ovu grupu vozača. To su svi oni koji smatraju da nerviranje u saobraćaju i ulazak u konflikt sa drugim vozačima neće doneti ništa dobro. Smiren tip filozofski prihvata sve što mu se dešava u vožnji i pokušava da kontroliše emocije i odreaguje razumom.

Defanzivac

Kategorija vozača koja je tesno u vezi sa prethodnom. Kada ih neko ugrozi u vožnji, oni se trude da to ne dožive lično. Ovaj tip vozača takođe pokušava da izbegne eventualne opasne situacije koje bi mogli da prouzrokuju drugi u saobraćaju i kloni se sukoba.

Beg od stvarnosti

Ovakvi vozači koriste razna pomoćna sredstva kako bi se učaureni u svojoj kabini potpuno izolovali od ostalih učesnika u saobraćaju. Oni slušaju omiljenu muziku ili razgovaraju telefonom i, generalno, pridaju malo značaja onom što se dešava oko njih. Svojim ponašanjem i dekoncentracijom takođe mogu da predstavljaju opasnost za druge vozače.

Da li ste se prepoznali u nekom od ovih tipova ili smatrate da ne pripadate ni jednoj od nabrojanih grupacija?

PROČITAJ I OVO!

Koliko nam je još ostalo da vozimo na benzin ili dizel

Da li je realno? Poskupeli i dizel i benzin opet!

U narednih sedam dana na pumpama u Srbiji građani će gorivo plaćati dva dinara skuplje …