NASLOVNA / VESTI / “Putevi Srbije” postaju agencija?

“Putevi Srbije” postaju agencija?

Putevi-Srbije-1

Reforma putnog sektora promeniće status javnog preduzeća. Za ovaj važan projekat sredstva izdvojena iz zajma Svetske banke.

Reforma Javnog preduzeća “Putevi Srbije” je neminovna, a ova firma mogla bi da se transformiše i u Agenciju za javne puteve. To je deo projekta reforme putnog sektora u Republici Srbiji, za koji su sredstva izdvojena iz zajma Svetske banke. “Koridori Srbije” su u ime Vlade Srbije u maju pozvali domaće i strane konsultantske kuće da se prijave za pružanje usluga savetovanja, a na spisku zadataka koje bi imali je i pretvaranje “Puteva” u još jednu agenciju.

U “Koridorima Srbije”, za “Novosti”, kažu da to nije konačno rešenje, već da će zadatak konsultanta biti da na osnovu analize zakona u Srbiji i horizontalne i vertikalne funkcionalne analize ovog preduzeća, predloži najbolje rešenje i plan transformacije.

– Konsultanti će predložiti redosled aktivnosti i plan reforme, a on mora biti prihvaćen i od strane komisije imenovane ispred resornog ministarstva i Vlade – navode u “Koridorima”. – Predviđeno je da usluge traju osam meseci. Projektnim zadatkom je planirano i da usluge obuhvataju podršku VS, pre svega resornom ministarstvu, u pripremi i sprovođenju reforme celokupnog putnog sektora, a posebno pružanje neophodne pomoći za sprovođenje akcionog plana za institucionalno jačanje i transformaciju JP “Putevi Srbije” u Agenciju za javne puteve.

Od “savetnika” očekuju i da poradi na jačanju kapaciteta resornog ministarstva, da proceni trenutno stanje celokupnog upravljanja putevima u Srbiji i da razvije rešenja i predloge za njegovo unapređenje. Konsultanti bi trebalo i da upute preporuke za eventualne izmene pravne regulative.

O reformi “Puteva Srbije” se priča već godinama, a sugestija Međunarodnog monetarnog fonda je bila da se ovo preduzeće pripoji “Koridorima Srbije”. Od toga se, zasada, odustalo. Jedna od ideja je bila i da se sektor naplate putarine izmesti iz “Puteva” i da postane samostalno preduzeće. Stručnjaci tvrde da bi razlog za pretvaranje “Puteva” u agenciju mogao biti u načinu finansiranja.

Ekonomista Aleksandar Stevanović kaže da su agencije manje samostalne od javnih preduzeća i da bi to mogao biti razlog za ovu promenu.

– Možda je to pokušaj da se uspostavi bolja kontrola – smatra Stevanović. – Agencije obično imaju monopolske poslove i dobre prihode, a održavanje mreže puteva je među najvažnijim pitanjima. Pokušaj reforme javnog preduzeća u agenciju bi mogao biti i nagoveštaj da je ono toliko loše organizovano, da bi trebalo napraviti sve iz početka.

Interesovanje četiri kompanije

Komisija koja sprovodi ovaj tender sastavljena je od predstavnika Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, “Koridora Srbije” i “Puteva Srbije”. Ovaj tender sprovodi se u više faza. U prvoj fazi interes je iskazalo 11 kompanija, dok su ponude dostavile četiri kompanije. Komisija je okončala ocenu tehničkih ponuda, napravila Izveštaj o stručnoj oceni tehničkog dela ponude i poslala ga Svetskoj banci na saglasnost. Finansijski deo ponude ostaje zatvoren sve dok se ne okonča tehnička ocena i dok banka ne da saglasnost.

“Debeli” minus

Javno preduzeće “Putevi Srbije” osnovano je u decembru 2005. godine. Ima 1.553 zaposlenih. U finansijskom izveštaju za 2016. godinu prikazan je gubitak od 13,1 milijardu dinara. Prihodi iz budžeta Srbije u vidu subvencija su bili osam milijardi dinara, dok su od naplate putarine, taksa i ostalih sopstvenih prihoda “ubrali” 18 milijardi dinara.

Izvor: Novosti.rs

PROČITAJ I OVO!

Citroen C Aircross

Citroën promenio ime u Zitrön jer se Nemci muče sa francuskim

Kako piše B92, jedan od pionira automobilske industrije, francuski Citroen odlučio je da promeni ime …

Leave a Reply