NASLOVNA / VESTI / Ponovo moguća registracija polovnih i novih vozila iz uvoza

Ponovo moguća registracija polovnih i novih vozila iz uvoza

Registracija-polovnih-automobila-1

Kako prenosi Tanjug, Vlada Srbije imenovala je na današnjoj sednici Jasminu Milošević za v. d. direktora Agencije za bezbednost saobraćaja. Na taj način otklonjen je zastoj i ponovo je moguća registracija polovnih i novih vozila iz uvoza.

Jasmina Milošević je rekla Tanjugu da se već radi na otklanjanju problema oko zastoja registracije i da će građani od sutra moći da podižu neophodna uverenja.

Problem postoji od 31. jula, kada je Agencija ostala bez direktora, a niko osim njega ne može da potpiše neophodna dokumenta, zbog čega uvezeni automobili nisu mogli da budu registrovani.

Milošević kaže da je na registraciju čekalo više hiljada vozila iz uvoza i da će to sada biti rešeno.

“Građani od sutra mogu da podižu uverenja u ovlašćenim laboratorijama gde su predali zahteve”, navela je Miloševićeva.

Inače, Jasmina Milošević je i u prethodnom periodu obavljala funkciju v. d. direktora Agencije za bezbednost saobraćaja.

Izvor: Tanjug.rs

Talas polovnjaka stiže u Srbiju, biće jeftiniji

Cena polovnih automobila u Srbiji mogla bi uskoro da bude znatno niža, jer su Nemačka i Švajcarska donele zakone da se povuku sva vozila proizvedena pre 2009.

Polovnjaci iz uvoza, stari 7 godina, dizelaši, pa još po povoljnim cenama. Lepo zvuči, ali su eventualni budući kupci skeptični, i pitaju se da li vredi.

“Pa vredi. Kod nas će to da traje još jedno 40 godina, ta vozila što će biti zabranjena u Nemačkoj. Vredi kupovati”, kaže jedan od sugrađana.

“Ovde imaju mnogo starija vozila, mnogo više. Znači to su relativno daleko mlađa vozila, 2009, 2008, nego što se voze ovde sad”, dodaje drugi.

Ima i onih koji smatraju da je ovo pravo mesto za te automobile. “Ovo je kontejner Evrope”, kaže jedan od građana.

A pitanje je da li će do uvoza takvih polovnjaka i doći. Za sada se samo Švajcarska opredelila za zabranu dizelaša, i pojedini gradovi u nekim članicama EU. Ako krene prodaja, ta vozila, naročito ona kvalitetnija u talasima će se prodavati pre svega u zemljama EU gde zakon o zabrani ne bude uveden.

“U Srbiju će doći deo tog talasa. Koji deo, i koliki deo, to niko ne zna. Najverovatnije manji, zato što kupci polovnjaka u Bugarskoj su platežno sposobniji nego u Srbiji. I naravno da će oni bolji primerci koji više koštaju, ili su u boljem stanju, oići na ta tržišta. A nama će ostati nešto od toga”, smatra Mladen Alvirović, Revija Sat.

Takođe, Nemci su poznati po tome da vole dizelaše, i neće se lako odreći svojih četvorotočkaša. Na njihovom tržištu registrovano je čak 15 miliona automobila sa dizel motorima.

“Postoje neki predlozi od strane samih proizvođača da se ta vozila unaprede do EURO 6 norme, što softverski, što hardverski, što bi bio veliki izdatak za same proizvođače, ali to dovoljno govori da oni imaju inicijativu, i da su oni spremni već da ta vozila ne odu tako lako sa tih tržišta, plus postoje načini da se recimo motivišu da ta vozila zamene staro za novo, uz određene beneficije”, kaže Matija Dagović ispred sajta Polovni automobili.

Ukoliko do uvoza i dođe, pitanje je da li naše tržište može da primi toliki broj vozila. Postavlja se i pitanje šta posle.

“Kada budemo krenuli da otvaramo još više poglavlja sa EU, čeka nas poglavlje 27, koje se odnosi na zaštitu životne sredine, tada će nas sve zajedno, i našu državu, još skuplje koštati da se oslobodimo tih automobila, odnosno da smanjimo zagađenje na svakom koraku, a nećemo imati više kome da ih prodamo, nećemo imati gde da ih izvezemo”, objašnjava Alvirović.

Alvirović smatra da je zato bitno da se urede propisi o uvozu polovnih automobila, kroz koje bi trebalo da se razmišlja o eventualnim posledicama za 5 ili 10 godina.

Izvor: B92.net

PROČITAJ I OVO!

Koliko nam je još ostalo da vozimo na benzin ili dizel

Da li je realno? Poskupeli i dizel i benzin opet!

U narednih sedam dana na pumpama u Srbiji građani će gorivo plaćati dva dinara skuplje …

Leave a Reply