NASLOVNA / VESTI / I Suzuki u aferi sa emisijom štetnih gasova

I Suzuki u aferi sa emisijom štetnih gasova

Test:SuzukiVitara

Počelo je Volkswagenovom Dieselgate aferom, nastavilo se Opelovom i na kraju zamalo upropastilo Mitsubishi. Afere u vezi s pogrešnim testiranjem potrošnje goriva i emisijama štetnih gasova ne jenjavaju. Valjda izjedani grižnjom savesti svi su polako počeli priznavati da su u nekom periodu nepravilno testirali svoja vozila.

Pitamo se gde je kraj? Da li će Volkswagen samo zato što je bio prvi koji je otkriven, morati da pretrpi najveće sankcije? U redu, japanski Mitsubishi se zbog četvrt veka pogrešnih testiranja potrošnje zamalo ugasio. U poslednji čas ga je, po ceni od 2,2 milijarde dolara, spasio ‘veliki brat’ Nissan.

Još jedan proizvođač danas je priznao ‘krivicu’. Suzuki, četvrti najveći japanski proizvođač automobila, navodno je od 2010. testirao potrošnju goriva i emisiju štetnih gasova na način koji nije u skladu s japanskim regulativama. I to na čak 16 modela. U celu priču upleteno je 2,1 milion vozila. Suzuki je, ruku na srce, ponovnim ispitivanjima utvrdio da odstupanja u deklaracijama nema pa zato neće biti povlačenja vozila.

Pitanje je da li svi proizvođači automobila u nekom periodu proizvodnje i testiranja novih modela malo iskrivili ili prilagođavali testiranja kako bi rezultati bili u zadatim okvirima? Možda jesu, ali još nisu otkriveni.

Izvor: Autostart.24sata.hr

PROČITAJ I OVO!

Audi najavljuje šest RS modela

Audi Sport je imao prometnu godinu zahvaljujući svojim S modelima, ali najbolje tek dolazi. Audijevo …

Leave a Reply