22/04/2021 10:17:04 PM
NASLOVNA / VESTI / Google objasnio kako je njihovo samoupravljajuće vozilo udarilo u autobus

Google objasnio kako je njihovo samoupravljajuće vozilo udarilo u autobus

googlecarsensorviewcrash

Google se kao jedna od najvećih kompanija na svetu našao na meti udara javnosti, zbog nezgode koju je prouzrokovalo njihovo vozilo bez vozača, tj. bar je tako izgledalo.

Iako su njihovi automobili “bez vozača” (za upravljačam se nalazi vozač, ali on samo nadzire vožnju i preuzima volan po potrebi) i ranije učestvovali u saobraćajnim nezgodama, ovo je prvi slučaj da je Google priznao da test vozilo – Lexus RX450h, “snosi deo odgovornosti” za izazivanje sudara.

Podsećamo, incident se dogodio u gradu Mauntin Vju, u Kaliforniji, u kome se nalazi sedište kompanije Google. Do manjeg udesa došlo je dok se vozilo kretalo uz desnu ivicu saobraćajne trake i nameravalo da skrene desno. U tom trenutku, kamere i senzori detektovali su vreće sa peskom koje su se zbog najave olujnog vremena nalazile uz odvod kako bi usmerile vodu u slivnik i sprečile poplavu.

Da bi izbegao prepreku koja se iznenada pojavila, Lexus je automatski korigovao putanju i vratio se u sredinu trake. Google tvrdi da je kompjuter u testnom automoblu “procenio” da će autobus ili da se zaustavi ili da uspori i propusti Lexus, što se međutim nije dogodilo, pa su se dva vozila međusobno “očešala”.

Povređenih nije bilo a na Lexusu je načinjana manja materijalna šteta, pri čemu su oštećeni senzori i kamere koji su bili prikačeni za prednji levi deo vozila.

Nakon udesa, ponovo su se oglasili kritičari uvođenja automobila “bez vozača” u saobraćaj.

“Ova nezgoda je još jedan dokaz da tehnologija robotizovanih automobila nije usavršena i da se vozaču svakako mora omogućiti da preuzme volan ako nešto krene po zlu”, rekao je jedan od njih.

Sa druge strane, Google objašnjava da se ovakvi incidenti događaju na ulicama svakodnevno između vozila kojima upravljaju ljudi.

“To je primer tipične situacije koju pokušavamo da sprečimo u saobraćaju tako što će je auto-pilot predvideti”.

“Deo krivice svakako leži na nama, jer da se naš automobil nije vratio u sredinu trake, do nezgode ne bi ni došlo”, priznaje Google i dodaje da će incident inicirati promene u softveru auto-pilota, kako bi se u budućnosti izbegle slične situacije.

PROČITAJ I OVO!

Citroen C Aircross

Citroën promenio ime u Zitrön jer se Nemci muče sa francuskim

Kako piše B92, jedan od pionira automobilske industrije, francuski Citroen odlučio je da promeni ime …

Leave a Reply