NASLOVNA / HOT / FAP ide u stečaj?

FAP ide u stečaj?

Nakon drugog maratonskog sastanka sa predstavnicima Ministarstva privrede, štrajkači FAP-a delimično zadovoljni. Jer su im i zahtevi delimično ispunjeni – dobiće dve plate, a preostalih devet ako se FAP privatizuje. “Dogovoreno je da se poveže radni staž onima koji napuste matično preduzeće, dogovoreno je da se overe knjižice za sve radnike”, kaže Miroslav Mršević, predsednik Štrajkačkog odbora FAP-a.

FAP ide u stecaj?

Nije im, međutim, još ispunjen zahtev da, ako FAP ode u stečaj budu proglašeni tehnološkim viškom i dobiju otpremnine. Pitanje je i koliko bi radnika preuzela Vojska Srbije, za koju bi FAP mogao da remontuje vozila.

“Oni su rekli da zakon mora da se poštuje i da ono što je urađeno za sva ostala preduzeća u restrukturiranju ostane, to je za nas sporna tačka, kao što je sporno i da broj radnika FAP-a koji će da preuzme Vojska Srbije. Mi tražimo da ta dva zbira budu približna broju od 650”, kaže Mršević.

Ministarstvo privrede nakon sastanka saopštava: Vlada će uložiti sve resurse kako bi FAP opstao, i radnici nastavili sa poslom.

Ministar Sertić, uverava da stečaj za FAP nije konačno rešenje, iako 31. maja prestaje zaštita preduzeća od poverilaca.

“Moramo sve da učinimo da spasimo FAP. To znači, FAP je jedno od 17. preduzeća kojima ističe zaštita 31. maja, ali najveći broj poverilaca su državni organi i državne kompanije. Pravimo plan kako da pripremimo FAP da posle 31. maja ne ode u stečaj. Nije FAP jedina kompanija koja ima probleme”, kaže Sertić.

FAP ide u stecaj?

Premijer kaže da pregovori sa finskom fabrikom SISU još nisu gotovi, i da je problem nastao oko garancija za novac koji bi Vlada trebalo da da kao podsticaj.

“Našli smo strateškog partnera, problem je u tome što tražimo garancije za naših 30 miliona. Da ne dobijemo garancije, vi biste rekli – bacili ste državne pare. Čekamo te garancije. Ako dobijemo – imaćemo strateškog partnera, ako ne dobijemo, tražimo drugog partnera”, rekao je premijer Alkesandar Vučić.

Naredni sastanak, kojem će prisustvovati i predstavnici minsitarstva odbrane, trebalo bi da bude održan sledećeg ponedeljka.

PROČITAJ I OVO!

Koliko nam je još ostalo da vozimo na benzin ili dizel

Da li je realno? Poskupeli i dizel i benzin opet!

U narednih sedam dana na pumpama u Srbiji građani će gorivo plaćati dva dinara skuplje …

Leave a Reply