NASLOVNA / HOT / Plaćanje taksija u Budimpešti i putem Bitcoina

Plaćanje taksija u Budimpešti i putem Bitcoina

Budimpešta je još jedan od gradova u svetu u kom vožnju taksijem, ukoliko nemate gotovinu ili platnu karticu, možete platiti virtuelnom valutom Bitcoin, izveštava Euronews. Bitcoin je poznat po svojoj volatilnosti vrednosti u poređenju s tradicionalnim valutama i činjenici da su elektronske transakcije anonimne, što je dovelo do optužbi da se može koristiti za kriminalne aktivnosti.

Plaćanje taksija u Budimpešti i putem Bitcoina

Izvršni direktor mađarske firme COinPAY, koja je uspostavila šemu plaćanja taksija Bitcoinima, Andraš Levi, kaže za Euronews da samo pokušava da bude od pomoći. “Naša kompanija želi da onima koji imaju Bitcoine omogući da ih troše na usluge, proizvode, u prodavnicama, jer to pomaže kako poslovanju, tako i onima kojima je potrebna usluga (prevoza)”.

Plaćanje taksija u Budimpešti i putem Bitcoina

Levi smatra da će ova vrsta legalizacije komercijalne upotrebe Bitcoina poboljšati njegovu reputaciju. Plaćanje Bitcoinima je za sada prihvatilo 580 taksija u Budimpešti. Generalni direktor Budimpeštanskog taksija, Čaba Horvat, međutim smatra da neće mnogo putnika koristiti Bitcoine za plaćanje usluge, ali dodaje da je “uveren da se mora zgrabiti svaka prilika koja iskrsne, da se mora iskoristiti svaka inovacija, i ako se jedna od njih pokaže uspešnom, možemo reći da smo prvi koji su počeli da je koriste”.

Plaćanje taksija u Budimpešti i putem Bitcoina

U stvarnosti malo je Mađara čak i čulo za Bitcoin, ali se procenjuje da građani drže oko 25 miliona evra u virtuelnoj valuti. U Budimpešti takođe ima nekoliko bankomata za Bitcoine. Mnogi Mađari kritikuju ovu vrstu plaćanja, ocenjujući da je povezana sa sivom ekonomijom, dok drugi ističu da je vrlo inovativna, navodi Euronews.

PROČITAJ I OVO!

Koliko nam je još ostalo da vozimo na benzin ili dizel

Da li je realno? Poskupeli i dizel i benzin opet!

U narednih sedam dana na pumpama u Srbiji građani će gorivo plaćati dva dinara skuplje …

Leave a Reply