NASLOVNA / VESTI / Toyota povećala profit za 10%

Toyota povećala profit za 10%

Neto profit kompanije Toyota skočio je za devet meseci njene poslovne godine gotovo 10 odsto, na 1,9 biliona jena (16 milijardi dolara). Rast je postignut uprkos padu prodaje u većini regiona, zbog čega se vodeći svetski proizvođač automobila fokusirao na jačanje produktivnosti u svojim fabrikama, izveštava agencija AFP.

Test: Toyota Prius 2016

Proizvođač Corolle i Priusa je saopštio da je blago povećao prognozu dobiti za celu svoju fiskalnu godinu na 2,27 biliona jena, i da je prodaja njegovih vozila opala u većini regiona, uključujući Evropu i Japan, dok je u Severnoj Americi porasla.

Toyota i njeni domaći konkurenti imaju korist od zdravog rasta u SAD-u, gde niske kamatne stope pogoduju potrošačima, mada bi tanušna mogućnost povećanja kamata u ovoj godini mogla da ukoči prodaju. Slabljenje tražnje na tržištima u usponu, poput Tajlanda i Indonezije, kao i planirano podizanje poreza na potrošnju u Japanu sledeće godine, takođe mogu “nagristi” tržište, kažu analitičari.

Test: Toyota RAV4 Hybrid 2016

Prodaja u Kini, najvećem svetskom automobilskom tržištu, blago je porasla, saopštila je Toyota, dodajući da tražnja za njenim terencem RAV4 jača u Severnoj Americi. Slabiji jen je automobile japanskog proizvođača učinio relativno konkuretnijim u inostranstvu, što je naduvalo vrednost profita ostvarenog u inostranstvu koji je vraćen u zemlju.

Test: Toyota Fortuner 2016 [Video]

Toyota je takođe saopštila da će iduće nedelje zatvoriti sve svoje fabrike u zemlji na jedan dan, a na taj potez se odlučila zbog nedostatka komponenti nakon eksplozije u pogonu jednog njenog dobavljača. Inače, današnji izveštaj o poslovanju stiže nakon što je Toyota prošlog meseca zadržala krunu vodećeg svetskog prodavca automobila četvrtu godinu uzastopno, sa prodatih 10,15 miliona vozila širom sveta u 2015, ostavljajući za petama Folksvagen i DŽeneral Motors, dodaje AFP.

PROČITAJ I OVO!

Audi najavljuje šest RS modela

Audi Sport je imao prometnu godinu zahvaljujući svojim S modelima, ali najbolje tek dolazi. Audijevo …

Leave a Reply