NASLOVNA / HOT / Toyota najavljuje mogućnost obustave proizvodnje početkom februara?

Toyota najavljuje mogućnost obustave proizvodnje početkom februara?

Toyota je najavila mogućnost obustavljanja proizvodnje u domaćim fabrikama početkom februara zbog nestašice čelika. Do nestašice je došlo nakon eksplozije u čeličani kojom upravlja jedna od njenih podružnica. Eksplozija u čeličani Aiki Stil ograničila je proizvodnju čeličnih delova, što može uticati na proizvodnju najvećeg svetskog prodavca automobile, koji oko 40 odsto svoje globalne proizvodnje realizuje u Japanu, izveštava agencija Rojters.

Test: Toyota Prius 2016

“U ovom trenutku, imamo zalihe koje su dovoljne da održimo proizvodnju u domaćim fabrikama do 6. februara”, izjavio je portparol Tojote, dodajući da su već ukinuli prekovremeni rad i vikend smene za sledeću nedelju. “Nakon toga ćemo razmatrati stanje zaliha na dnevnoj osnovi i donositi odluke u skladu s tim”, naveo je on.

Iz čeličane Aiki Stil je saopšteno da je 8. januara došlo do eksplozije u njihovoj fabrici Čita u centralnom Japanu, što je dovelo do prekida proizvodnje specijalnih čeličnih delova, i da nastoje da obnove proizvodnju u martu. Toyota, čiji portfolio uključuje brendove “Toyota”, “ leksus”, kao i mini vozila kompanije Daihatsu Motor i kamione Hino Motorsa, proizvedela je lani u Japanu 4,0 miliona automobila, od čega je oko 46 odsto izvezeno.

Test: Toyota RAV4 Hybrid 2016

Obustava proizvodnje, kao ocenjuje Rojters, može uticati na Tojotine planove za proizvodnju 4,13 miliona vozila u zemlji ove godine, uključujući i proizvodnju njenog novog hibridnog benzinca, “ priusa”, koji je ovog meseca lansiran u SAD-u, a proizvodi se isključivo u Japanu.

PROČITAJ I OVO!

Koliko nam je još ostalo da vozimo na benzin ili dizel

Da li je realno? Poskupeli i dizel i benzin opet!

U narednih sedam dana na pumpama u Srbiji građani će gorivo plaćati dva dinara skuplje …

Leave a Reply