NASLOVNA / VESTI / EU poziva Volkswagen da se revanšira evropskim potrošačima kao i američkim

EU poziva Volkswagen da se revanšira evropskim potrošačima kao i američkim

Evropska unija je pozvala nemačkog automobilskog giganta, Volkswagen, da obešteti evropske potrošače na isti način kao i američke klijente. Šef VW-a, Matijas Miler, razgovarao je sa komesarkom EU za industriju Elzbijetom Bijenkovskom o aferi u kojoj je najveći evropski proizvođač automobila opremio 11 miliona dizel motora u svetu uređajima za manipulisanje vrednostima izduvnih gasova u laboratorijskim ispitivanjima, prenosi agencija AFP.

Volkswagen: Iznevereno poverenje je najskuplje

“Komesarka Bijenkovska je još jednom pozvala grupu da razmisli o adekvatnim načinima obeštećenja klijenata”, izjavila je portparolka Evropske komisije posle razgovora u Briselu. “Ona (Bijenkovska) je ponovila jasan stav da potrošači u EU treba da budu tretirani na isti način kao i američki. Gospodin Miler se saglasio da dostavi hitan odgovor komesarki u vezi problema o kom su razgovarali”, dodala je portparolka.

U Sjedinjenim Američkim Državama, gde je VW pod istragom, kompanija je ponudila poklon vaučere u iznosu od po 1.000 dolara i karticu lojalnosti kupcima inkriminisanih automobila, navodi AFP i dodaje da takvih ponuda, međutim, nema u Evropi, što je dovelo do žalbi da se prema kupcima u 28-članoj Uniji postupa nepravedno.

Volkswagen: Iznevereno poverenje je najskuplje

EU takođe pritiska VW da obezbedi više detalja kako bi mogla da proceni uticaj skandala na životnu sredinu i zdravlje. Komisija je saopštila da je Miler “obećao da će bez odlaganja podeliti sve tehničke informacije koje su Komisiji potrebne da proceni da li su planirane korektivne mere efikasne”.

Brisel namerava da uskoro obelodani nove detalje sistema na koji će zemlje clanice EU proveravati bezbednost i standarde zaštite životne okoline na svim automobilim koji se izbacuju na tržište, kako bi se sprečilo da se skandal ponovi”, naveli su iz Evropske komisije, a prenosi francuska agencija.

PROČITAJ I OVO!

Audi najavljuje šest RS modela

Audi Sport je imao prometnu godinu zahvaljujući svojim S modelima, ali najbolje tek dolazi. Audijevo …

Leave a Reply