17/04/2024 11:04:52 PM
NASLOVNA / VESTI / Fiat povećao prodaju za 13 procenata

Fiat povećao prodaju za 13 procenata

Prodaja kompanije Fiat Chrysler automobili (FCA) u SAD porasla je u decembru za 13 odsto, zahvaljujući snažnoj prodaji vozila marke “džip”. FCA je u decembru prodao 217.527 automobila i kamioneta, što je 69. uzastopni mesec rasta prodaje, navodi se u saopštenju Fiata, javlja njujorška agencija “Blumberg”.

Pogledajte novi Fiat Tipo [Galerija]

Iako je reč o rekordnoj prodaji za decembar, takav rast je ispod očekivanja deset “Blumbergovih” analitičara koji su prognozirali skok prodaje od 19 odsto. Prodaja marke “džip” je u decembru, na godišnjem nivou, skočila za 42 odsto, na 89.654 automobila, dok je u čitavoj prošloj godini, prodaja “džipa” porasla za 25 odsto na 865.028 jedinica.

Test: Jeep Renegade 4x4

Kako navodi njujorška agencija, kod Amerikanaca se ponovo probudila ljubav prema pikapovima i SUV vozilima, zbog nižih cena benzina, jeftinih kredita, sve većih popusta i jačanja tržišta rada. Procenjivalo se da će FCA prednjačiti u izveštaju o decembarskoj prodaji, ali ga je nadmašio japanski Nisan, koji je prijavio 19-procentni rast prodaje.

Fiat platio kaznu od 70 miliona USD

Očekivalo se i da će sve vodeće američke i azijske automobilske kompanije prijaviti skok prodaje od makar deset odsto, ali je Ford podbacio. Naime, prodaja njegovih vozila je u decembru porasla za 8,3 odsto, dok su analitičari očekivali skok prodaje od 11 odsto, navodi “Blumberg”.

PROČITAJ I OVO!

Koliko nam je još ostalo da vozimo na benzin ili dizel

Da li je realno? Poskupeli i dizel i benzin opet!

U narednih sedam dana na pumpama u Srbiji građani će gorivo plaćati dva dinara skuplje …

Leave a Reply