NASLOVNA / HOT / Toyota na putu da četvrti put zaredom bude lider u prodaji vozila

Toyota na putu da četvrti put zaredom bude lider u prodaji vozila

Toyota je na putu da u 2015, četvrtu godinu uzastopno, zadrži lidersku poziciju po broju prodatih vozila u svetu. Tojota je tako ostavila za petama suparnike kao što su Volkswagen i General Motors, piše japanski dnevni list Jomiuri Šimbun. Prodaja Toyota grupacije, uključujući rezultate njenih kompanija Daihatsu Motors i Hino Motors, dostigla je 9,2 miliona jedinica u periodu januar-novembar 2015, što je za 1,0 procenat manje nego prošle godine, saopšteno je iz kompanije. Volkswagenova prodaja za 11 meseci ove godine pala je po većoj stopi, za 1,7 procenata na 9,09 miliona vozila.

Test: Toyota Tacoma 2016

Toyota predviđa da će do kraja ove godine globalna prodaja njenih vozila stići do cifre od 10,09 miliona jedinica, dok prodaja Volkswagena teško da će dogurati do 10 miliona vozila zbog negativnih posledica skandala vezanog za malverzacije sa pokazateljima emisije izduvnih gasova na testiranjima.

Toyota konkurent za Nissan Qashqai početkom 2016

Od početka 2015. godine do kraja novembra, prodaja Toyote u SAD-u, njenom glavnom tržištu, porasla je 4,7 odsto, čemu je doprinela energična prodaja velikih vozila, poput SUV-a i pikap kamiona, zahvaljujući padu cena sirove nafte. U Kini je prodaja automobila ove japanske kompanije skočila 10,3 odsto, premašivši 1,0 milion jedinica, a najbolju “prođu” su imali Corola i sestrinski model Levin. Nasuprot tome, Toyota je na domaćem tržištu zabeležila pad prodaje za 6,5 procenata zbog povećanja poreza na mala vozila, navodi japanski dnevni list.

PROČITAJ I OVO!

Audi najavljuje šest RS modela

Audi Sport je imao prometnu godinu zahvaljujući svojim S modelima, ali najbolje tek dolazi. Audijevo …

Leave a Reply