NASLOVNA / VESTI / Kinezi poručili 150.000 električnih Saab 9-3 EV automobila

Kinezi poručili 150.000 električnih Saab 9-3 EV automobila

National Electric Vehicle Sweden (NEVS) je sa kineskom kompanijom Panda New Energy potpisala ugovor o strateškoj saradnji čija je vrednost procenjena na oko 11 milijardi EUR-a. Prema pomenutom ugovoru, NEVS će kompaniji Panda New Energy do kraja 2020. godine isporučiti 150.000 primeraka električnog Saab 9-3 EV sedana. NEVS će takođe obezbediti 100.000 ostalih “EV prozvoda i usluga” kineskoj firmi. Panda New Energy je kompanija za izajmljivanje “eco-friendly” vozila koja sarađuje sa brojnim firmama u Kini. Isporuka 150.000 komada Saab 9-3 EV će pomoći Panda New Energy-u da ostvari svoj cilj i postane jedna od najvećih firmi za iznajmljivanje električnih vozila na svetu.

nevs_saab_9_3_ev_1

S druge strane, ovaj ugovor će pomoći NEVS-u da realizuje planove o lansiranju više novih modela koji su nedavno najavljeni na konferenciji Stora Bildagen. Ti noviteti stižu 2018. godine kada u kompaniji planiraju da predstave prvo vozilo bazirano na Phoenix platformi koja je dizajnirana za elektropogon. Za sada nema mnogo detalja, ali su najavljeni fastback srednje klase, kompaktni crossover, pa crossover srednje klase i veliki porodični krosover.

Saab 9-3 EV elbil electric

Svi novi modeli će imati elektropogon, a proizvodiće se u Trollhättanu u Švedskoj i Tianjinu u Kini. NEVS najavljuje da će se ovi modeli prvo ponuditi u Kini i Evropi, ali u planu je i povratak na tržište SAD-a. Na pitanje da li će novi modeli moći da koriste ime Saab, iz NEVS-a kažu da je kompanija još uvek u pregovorima sa Saab AB, ali da ti razgovori još nisu završeni.

nevs_saab_9_3_ev_3

PROČITAJ I OVO!

Citroen C Aircross

Citroën promenio ime u Zitrön jer se Nemci muče sa francuskim

Kako piše B92, jedan od pionira automobilske industrije, francuski Citroen odlučio je da promeni ime …

Leave a Reply