23/04/2021 12:49:48 PM
NASLOVNA / VESTI / Nova Opel Astra osvojila 5 zvezdica na NCAP testu [Video]

Nova Opel Astra osvojila 5 zvezdica na NCAP testu [Video]

Nova evropska organizacija za procenu sigurnosti automobila, Euro NCAP, dodelila je Opelovoj Astri pet zvezdica za sigurnost – najveću ocenu prema novim, strožim standardima koji su na snazi od ove godine. Opel Astra je ostvarila visoke ocene u svakoj kategoriji ispitivanja – zaštiti odraslih putnika, zaštiti dece, zaštiti pešaka i bezbednosnoj asistenciji. Opelov cilj, kada je u pitanju bezbednost putnika u putničkim automobilima i lakim komercijalnim vozilima, je optimizacija zaštite u realnom saobraćaju i u slučaju sudara, kažu u toj kompaniji.

opel_astra_ncap_test_dec_2015_3

Nova Astra nije izuzetak, a osnovu pruža integrisani koncept pasivnih i aktivnih bezbednosnih sistema. Putnički odeljak je dizajniran u cilju osiguravanja što minimalnijih deformacija i u isto vreme pružanja što je moguće više prostora za preživljavanje prilikom sudara. Da bi se adekvatno apsorbovala energija prilikom sudara, prednji deo, bokovi i zadnji deo putničkog odeljka su okruženi deformabilnim zonama, koje obezbeđuju kontrolisano oštećivanje.

opel_astra_ncap_test_dec_2015_1

Unutar kabinskog prostora, novu Astru karakteriše trodelni pristup sistemu vazdušnih jastuka, koji se sastoji od prednjeg i bočnog vazdušnog jastuka za zaštitu grudi i karlice vozača i suvozača, uz zavesaste vazdušne jastuke pune dužine za putnike napred i pozadi. Pasivnu zaštitu prate i savremeni aktivni bezbednosni sistemi asistencije. Sistemi upozorenja izlaska iz vozne trake i održavanja vozila u željenoj voznoj traci, ne samo što upozoravaju vozača, već i blagom asistencijom koriguju upravljanje ukoliko Astra odluta van svoje trake.

opel_astra_ncap_test_dec_2015_2

Osim toga, prednji sudari mogu biti izbegnuti ili ublaženi zahvaljujući automatskom kočenju, asistenciji pri kočenju, upozorenju na mogućnost čeonog sudara i indikaciji o rastojanju u odnosu na vozilo ispred. Sistem upozorenja je optimizovan nizom svetlećih, crvenih LED dioda, koje se projektuju na vetrobran u vozačevom vidnom polju ukoliko je rastojanje u odnosu na vozilo ispred suviše malo a sudar neizbežan.

Sisteme aktivne bezbednosti i vozačke asistencije u novoj Astri zaokružuje tehnologija upozorenja na prisustvo vozila u „mrtvom uglu“ (koja koristi ultrazvučne senzore sistema asistencije prilikom parkiranja).

PROČITAJ I OVO!

Citroen C Aircross

Citroën promenio ime u Zitrön jer se Nemci muče sa francuskim

Kako piše B92, jedan od pionira automobilske industrije, francuski Citroen odlučio je da promeni ime …

Leave a Reply