22/04/2021 10:47:17 PM
NASLOVNA / TESTOVI / Video prilog na srpskom jeziku: BMW i8

Video prilog na srpskom jeziku: BMW i8

2015-bmw-i8-fd

Današnji prilog biće vezan za automobil iz budućnosti. 🙂 Konkretno pričaćemo o BMW i8 modelu, specifičnom po dizajnu i hibridnom pogonu. BMW i8 je prvi „plag-in“ hibrid koji dolazi iz BMW-a. Te se u staru postavlja pitanje da li to znači da je izuzetno napredan, da je drugačiji u poređenju na ostale? Odgovor je veoma jednostavan – da jeste. Međutim da budemo objektivni ne radi se modelu koji će zbrisati konkurenciju za sva vremena, bar ne sa mehaničke strane, ali naravno, ne treba sumnjati u vrhunski BMW-ov kvalitet koji je bez premca.

Ono po čemu se ističe BMW i8 jesu materijali od kojih je izrađen. Naime, da bi se izradio što lakši automobil, šasija je izrađena od aluminijuma, dok je unutrašnjost kombinovana sa veoma laganim plastikom materijalima uključuijući i ugljeničnia vlakna. Sve ovo doprinelo je masi od svega 1490 kilograma, što je odlično za jedan automobil na hibridni pogon.

Međutim ono što ovaj model još od ranog koncepta čini izuzetnim jeste njegova pojava. Dinamične linije jednog sportskog automobila, vrata koja se otvaraju na gore, lasersko osvetljenje razvijeno od strane BMW-u, samo su neke od stavki koji ovaj model automobila čine jedinstvenim. Sa druge strane verujemo da vas sve interesuje pogon ovog modela. Kako god ceo pogonski hibridni sistem je razvijen od strane BMW Grupe, bez ikakvog mešanja drugih auto proizvođača. Ovo smo napomenuli zato što se u ranoj fazi razvoja vodila priča da je Tesla umešao ruke u ovaj projekat, što se na kraju ispostavilo kao totalna glupost.

Ispod haube se nalazi benzinski TwinPower Turbo motor zapremine 1,5 l sa tri cilindra, koji je zapravo „prepolovljena“ trolitarska jedinica. Raspolaže sa 231 KS i maksimalnim obrtnim momentom od 320 Nm. Snagu šalje na tradicionalan BMW-ov način, na zadnje točkove, i to putem šestostepene automatske transmisije. Sinhroni elektromotor raspolaže sa dodatnih 131 KS i maksimalnim obrtnim momentom od 250 Nm, dok se sva snaga prenosi na prednje točkove putem dvobrzinskog automatskog menjača. Kompletan sistem isporučuje 362 KS i maksimalni obrtni moment od 570 Nm. Litijum-jonske baterije poseduju upotrebni kapacitet od 5 kWh i hlađenje su vodenim sistemom. Sa ovim podešavanjima BMW i8 do „stotke“ stiže za 4,4 sekunde, dok mu je maksimalna brzina ograničena na 250 km/h, a troši svega 2,5 l benzina na 100 pređenih kilometara.

„Driving Experience Control“ prekidač i eDrive dugme omogućavaju vozaču da bira različite režime vožnje. Koristeći isključivo struju BMW i8 može da pređe samo 35 km, i to uz maksimalnu brzinu od 120 km/h. „Comfort“ režim omogućuje pređen put od 500km i nudi optimalan balans između štedljive i dinamične vožnje, i po svemu sudeći korisnik će ga najviše i koristiti. „Sport“ režim obezbeđuje znatno dinamičniju vožnju i samim tim veću potrošnju. Dok Eco Pro mod može biti korišćen kako u potpuno električnom, tako i u hibridnom režimu vožnje, u zavisnosti šta na kraju želite da postignete.

Ako se osvrnemo na oslanjanje prisutna su dvostruka poprečna ramena napred, dok je nazad implementiran multi-link u pet tačaka. Upravljački sistem koristi elektro servo asistenciju, a dinamička kontrola amortizera (Dynamic Damper Control) je već postala standardni deo opreme, baš kao i točkovi od čak 20 inča.

BMW je sa i8 modelom otvorio novo poglavlje u svetu automobilizma koji stavlja akcenat na električni pogon. Novi model nemačkog proizvođača ne možemo da nazovemo supersportskim automobilom kao što je recimo Ferrari LaFerrari, ali možemo reći da je namenjen modernom društvu, koje teži ka novim tehnologijama i inovacijama. Bilo kako bilo, mi se nadamo da BMW neće izgubiti fokus, i da će se vratiti korenima, te da će uskoro izbaciti i supersportski model , jer u poređenju na konkurenciju, kao što je Mercedes i Audi, u BMW-u tek treba nešto da se desi. Možda je upravo model kodnog imena BMW i9 o kome se toliko pričalo u poslednje vreme nešto što ima veze sa našim željama i razmišljanjima. No videćemo, vreme ispred nas će pokazati šta to kompanija iz Bavarske sprema, a do tad nama ne preostaje ništa drugo nego da sačekamo.

PROČITAJ I OVO!

VIDEO: Porsche 718 Cayman GT4 & 718 Spyder

Polovinom juna Porsche je predstavio 718 Cayman GT4, koji je zauzeo mesto u vrhu ponude …