21/09/2023 12:02:11 PM
NASLOVNA / TESTOVI / TEST AUDI RS6 AVANT: Gallardo za svaki dan

TEST AUDI RS6 AVANT: Gallardo za svaki dan

Audi model RS6 deklariše kao automobil visokih performansi, na nivou superautomobila, ali sa upotrebljivošću pravog porodičnog modela. Drugim rečima, to je pravi superautomobil “u koži” porodičnog karavana
Oznaka “RS” u gami Audija uvek je imala posebnu težinu, koja nedvosmisleno upućuje na vrhunske performanse i praktično savršene vozne karakteristike, ali u “pakovanju” koje je potpuno prilagođeno svakodnevnim uslovima saobraćaja. Kod ovih modela su prostranost i udobnost uvek bili na nivou klasičnih modela, s tim da su nudili performanse najrasnijih sportskih automobila.

 

15

Foto: Mihajlo Todorović

 

Novi RS6 kao da je ovu filozofiju doveo na jedan sasvim novi nivo. U pitanju je karavan dug pet metara, sa V8 motorom od 560 konjskih snaga, sposoban da do 100 km/h ubrza za manje od četiri sekunde, dok je prosečna potrošnja, zahvaljujući turbo tehnologiji i sistemu deaktivacije cilindara, svedena na manje od deset litara. Kako svi ovi podaci “sa papira” izgledaju u praksi, saznali smo posle detaljnog testiranja.

 

14

Foto: Mihajlo Todorović

 
Prvo što nas je kod modela RS6 iznenadilo je izgled. Po pravilu, sportske verzije Audijevih automobila, čak i one sa najviše sportskog potencijala, ne izgledaju preterano upadljivo i agresivno. Model RS6 je valjda izuzetak koji potvrđuje pravilo. Prvo što ovaj automobil čini specifičnim je matirana “Daytona siva” boja karoserije. Zahvaljujući njoj, automobil doslovno izgleda kao “stelt” bombarder. Ono što posebno oduševljava je satenski finiš boje, koja je i pored toga što je matirana, glatka i nežda na dodir, poput plišanog mede.

 

13Foto: Luka Kulundžić

 

 
Po zabrinutosti tehničara u kompaniji Autokomerc, zahvaljujući kojoj smo bili u prilici da testiramo ovu izuzetnu “mašinu“, koji su nam jasno naglasili da ne smemo da peremo vozilo, već da ga dovezemo kod njih na čišćenje ako je potrebno, zaključujem da ovaj automobil ne samo što izgleda kao da je od pliša, već i zahteva sličan tretman. Naravno, uvek je važilo pravilo da nešto što je drugačije i posebno, ili je skupo, ili zahteva poseban tretman. Podrazumeva se da boja nije jedino što ovaj automobil razlikuje od klasičnog A6 Avant.

 

12

Foto: Mihajlo Todorović

 
Prednjim delom dominiraju dva ogromna otvora za dovod vazduha, koji su takođe stilizovani poput ususnika za vazduh turbo-mlaznih motora stelt letelica. Ipak, potpis “quattro” ispod registarske oznake nedvosmisleno upućuje da je reč o “kopnenoj letelici”, koja je sve samo ne nevidljiva i neupadljiva. Za sve kojima navedeno nije dovoljno da sklope sliku, na maski hladnjaka se nalazi “RS6” logo. Kada su bokovi automobila u pitanju, samo točkovi prečnika 21 inč i neobična boja mogu da nagoveste da je reč o vrhunskom sportskom automobilu.

Foto: Mihajlo TodorovićFoto: Mihajlo Todorović
Sećam se, bio sam svojevremeno među prvima koji su imali priliku da testiraju aktuelni A6. Tada sam bio impresioniran kvalitetom enterijera i vanserijskom udobnošću vazdušnog oslanjanja. Ulazak u RS6 nije evocirao nijednu od tih uspomena, jer je utisak bio potpuno drugačiji. Kvalitet jeste prisutan, možda i u većoj meri, ali su se u Audiju prilično potrudili da eleganciju zamene sportskim karakterom, u čemu su i uspeli.

 

11

Foto: Mihajlo Todorović

 

Zahvaljujući ugradnji dva “Twin Scroll” turbo-punjača sa posebnim kanalima za niske i visoke obrtaje, maksimalni obrtni moment od 700 Nm je dostupan u rasponu od 1.750 do 5.500 obrtaja, dok maksimalna snaga iznosi 560 “konja”. Jedan od podataka koji bi trebalo da ilustruje “downsizing” je i taj da ovaj automobil, prema fabrički deklarisanim podacima, troši 9,8 litara goriva na 100 pređenih kilometara. Ma koliko se trudili, mi nismo uspeli da se približimo ovoj vrednosti, uz opasku da tako nešto od automobila, čija se cena ispisuje šestocifrenim brojem, niko realno ni ne očekuje, pa ni ne uzimamo za veliki propust. A ako malo bolje razmislim, možda se i nismo dovoljno potrudili da vozimo ekonomično, jer nas je ovaj automobil stalno primoravao da uživamo u njegovim performansama.

Motor se startuje pritiskom na prekidač na centralnom tunelu, desno od ručice menjača. On se u prvoj sekundi oglašava reskim zvukom, da bi se potom utišao i nastavio tiho da “brunda”. Snaga se do sva četiri točka prenosi preko osmostepenog automatskog menjača. Odlučili smo da se sa transmisijom prvo poigramo u automatskom režimu. Po pritisku na desnu pedalu, 2.010 kilograma težak automobil ubrzava izuzetno silovito, a ubrznje ne jenjava čak ni posle nekoliko promena stepeni prenosa.

U uslovima otvorenog saobraćaja to znači da je veoma brzo potrebno i snažno kočenje. Same kočnice su neobičnog izgleda. Obod diskova nije kružnog, već talasastog oblika, čime su ostvarene uštede na masi. Sto kilometara na čas se dostiže za manje od četiri sekunde, dok je maksimalna brzina testiranog automobila limitirana na 250 kilometara na čas. Uz opcioni Dynamic paket, moguće je dostići 280 km/h, a da bi moćni RS6 mogao da dostigne i 305 km/h, kupac mora da doplati za Dynamic Plus paket.

 

Izvor

PROČITAJ I OVO!

Tesla Model

Video – Tesla model 3 kao polovnjak. Da li se isplati?

Evo koliko košta održavanje i kakvo je stanje baterije nakon 250.000 km Posle pet godina …

Jedan komentar

  1. Ne volim ih nešto ni ja, ali šestica mi je uvijek bila prelijepa.
    Sinoć mi je pred zgradom stajala bijela S line i stvarno je za sliniti :RpS_scared:

Leave a Reply