NASLOVNA / TESTOVI / EVO test BMW-a i8

EVO test BMW-a i8

Budućnost hibrida, ili električnih automobila više ne mora da se čeka, ona je tu ispred nas, i po svemu sudeći uzima zalet, sve to u istom periodu kada se povećava cena goriva na tržištu naftnih derivata. Sa druge strane očuvanje životne sredine je dodatni element sa kojim oni najbrižniji pokušavaju da „pritisnu“ proizvođače automobila, kako bi nam još malo produžili boravak na ovoj divnoj planeti.

bmw i8 5

BMW je izgleda napravio dobar posao sa svojom „i“ vizijom, tj. udarivši na sportski segment modelom i8 zadali su opako dobar zadatak konkurenciji. Pomenuti automobil, prosto je „omiljen“ kod novinara koji su imali priliku da ga testiraju.

BMW i8 gura hibridni sistem koji se sastoji od trocilindričnog 1.5 litarskog TwinPower turbo-benzinca snage 231 ks (170 kW) i 320 Nm, i elektromotora sa 131 ks (96 kW).

Benzinski motor pokreće zadnje točkove pomoću automatskog šestobrzinskog menjača, dok elektromotor, koji se napaja iz litijum-jonske baterija od 5 kWh, šalje snagu na prednju osovinu.

Kombinovana snaga hibridnog sistema iznosi 362 ks (266 kW,) a maksimalni obrtni moment 570 Nm, što je nešto manje nego što se očekivalo. To je ipak sasvim dovoljno da BMW i8 iz mesta do 100 km/h ubrza za 4,4 sekundi, pre nego što se dostigne maksimalnih, elektronski ograničenih 250 km/h.

Fabrički deklarisana prosečna potrošnja pri kombinovanom režimu vožnje iznosi od 2,5 l/100 km, a emisija ugljen-dioksida 59 g/km. Kada za pogon koristi samo električnu energiju, BMW i8 može da pređe oko 35 km, a u tom modu maksimalna brzina automobila je 120 km/h. U BMW-u kažu da radijus kretanja modela i8 u svakodnevnoj vožnji premašuje 500 km.

EVO je uradio svoj test ovog odličnog automobila, te shodno vašem vremenu preporučujemo da ga pogledate, jer ovo ubedljivo najbolji test koji smo imali priliku da vidimo. Uživajte!

PROČITAJ I OVO!

Tesla Model

Video – Tesla model 3 kao polovnjak. Da li se isplati?

Evo koliko košta održavanje i kakvo je stanje baterije nakon 250.000 km Posle pet godina …

Leave a Reply