13/06/2024 12:34:20 AM
NASLOVNA / PREMIJERE / Zvanično: Opel Karl mali gradski automobil

Zvanično: Opel Karl mali gradski automobil

Sve više automobila namenjenih ženskoj populaciji, ili bar populaciji koja preferira male automobile, nikad nije bila veća. Ova put Opel je izašao sa modelom Karl, koji u potpunosti ispunjava želje kupaca koje smo spomenuli u orvij rečenici. Novi najmanji auto u gami nemačkog proizvođača imaće premijeru u martu, na auto-salonu u Ženevi a prodaja će početi polovinom 2015. godine.

opel_karl-1

Posle modela ADAM, koji je oznaku dobio po osnivaču kompanije, za naziv novog Opelovog vozila odabrano je ime jednog od Adamovih sinova – Karla. I dok je Adam od kompanije Opel napravio najvećeg proizvođača bicikala u Nemačkoj, njegovi sinovi, Karl, Vilhelm i Fridrih, upustili su se u automobilsku avanturu 1898. godine, da bi već naredne godine napravili svoj prvi automobil.

opel_karl-2

Opel je u ADAM i novu Corsu uneo dosta stilskih novina, pre svega na prednjem delu automobila, dok dizajn modela KARL na prvi izgleda kao korak unazad. Maska hladnjaka je podignuta, a farovi liče na one sa prethodne generacije Corse. Ipak, sve je na svom mestu i skladno uklopljeno u celinu.

opel_karl-3

Nije se eksperimentisalo ni na zadnjem delu automobila. Stop svetla, koja svojim oblikom pomalo podsećaju na zadnje svetlosne grupe modela Kia Picanto, nalaze se na uglovima vozila. Ukratko, dizajn je skladan, jednostavan i podređen funkciji automobila, a monotoniju spoljašnjosti razbijaju nabori na bočnim delovima vozila.

Opel objašnjava da ove linije u vidu “sečiva” reflektuje filozofiju “skulpturalnog dizajna kompanije naglašavajući dinamičan, visokokvalitetan karakter”. Kao što je ranije najavljeno, Opel KARL će se proizvoditi u konfiguraciji sa 5 vrata. Automobil je dugačak 3,68 m i moći će da 4-5 odraslih putnika.

opel_karl-6

Enterijer je takođe jednostavan i funkcionalan. Volan i instrument tabla slični su kao u novoj Opel Corsi a u odnosu na taj model, ergonomija je poboljšana tako što je ekran multimedijalnog sistema pomeren na vrh centralne konzole.

Budući vlasnici modela KARL imaće mogućnost da budu u potpunosti mrežno povezani sa spoljnim svetom preko Opelovog IntelliLink sistema, koji obezbeđuje integraciju sa Apple iOS i Android uređajima. U skladu sa savremenim tendencijama u auto-industriji, KARL će biti opremljen brojnim sistemima u kategorijama bezbednosti i komfora.

Pored standardnog ESP-a, ABS-a sa elektronskom distribucijom kočione sile i asistencijom pri kretanju uzbrdo (Hill Start Assist), KARL može biti opremljen dodatnim sistemima poput upozorenja na napuštanje vozne trake (Lane Departure Warning). Vozaču je dostupan i gradski režim vožnje (City mode), čijim se aktiviranjem pritiskom na dugme pojačava servo asistencija na volanu.

Pored toga, u ponudi će biti i sistem asistencije pri parkiranju (Park Assist) i tempomat sa limiterom brzine koji obezbeđuje vožnju u okvirima dozvoljene brzine, što je od pomoći u gradskim gužvama i zonama niskih ograničenja brzine kretanje. Od dodatne opreme, na raspolaganju će biti i svetla za maglu, kao i funkcija bočnog osvetljenja koja olakšava manevre skretanja.

Lista opcija dostupna na modelu KARL obuhvata i grejanje prednjih sedišta, grejani, kožom presvučeni upravljač, krovni prozor.Ispod haube nalaziće se novi trocilindrični benzinac, 1.0 ECOTEC sa 55 kW/75 ks, koji je razvijen posebno za model KARL. Snaga se prenosi na točkove preko petostepenog manuelnog menjača.

Kupci će moći da biraju jednu od ukupno deset boja karoserije i više dizajnerskih rešenja alu felni od 14 do 16 inča.
Kada sredinom 2015. stigne u prodajne salone, Opel KARL će se boriti za svoje mesto na tržištu sa modelima kao što su FIAT Panda, VW Up!, Renault Twingo, Peugeot 108.

U Opelu kažu da će početna cena biti ispod 10.000 evra.

Izvor

PROČITAJ I OVO!

U pripremi nova Škoda Roadiaq

Ime naglašava avanturistički duh modernih istraživača, u skladu sa Škodinim trenutnim sloganom „Let´s Explore“. U …

Leave a Reply