NASLOVNA / PREMIJERE / Volvo uskoro izbacuje prvi kamion na gas

Volvo uskoro izbacuje prvi kamion na gas

Volvo Trucks odlučio je da proširi evropski asortiman uvođenjem novog modela Volvo FE koji se pokreće uz pomoć zemnog gasa – metana. Volvo FE CNG (komprimovani prirodni gas) prvenstveno je razvijen za zadatke koji podrazumevaju kratke cikluse vožnje sa čestim polascima i zaustavljanjima, kao što su sakupljanje otpada i lokalna distribucija.Opremljen je novim 9-litarskim Euro VI motorom na gas sa tehnologijom na bazi svećice i automatskim menjačem.

 

20140820120013_photo_0

„Pomoću modela Volvo FE CNG omogućavamo firmama da se puno voze po gradskim sredinama uz daleko manji ekološki uticaj. Mnogi gradovi širom sveta traže alternativu za kamione na dizel gorivo. Posebno u oblasti rukovanja otpadom, obnovljiva goriva su čest zahtev za obezbeđenje prodajnog ugovora”, kaže Kristina Erikson /Christina Eriksson/, menadžer odeljenja za alternativne pogonske grupe u firmi Volvo Trucks.

 

20140820120013_photo_1

Metan ne ispušta miris kada sagoreva i sadrži vrlo malu količinu štetnih čestica. Ako se metan dobija od biogasa, tj. na bazi organskih materija, emisija ugljen-dioksida je do 70% manja nego kod kamiona sa dizel motorom.

 

Volvo FE CNG se pogoni pomoću potpuno novog 9-litarskog Euro VI motora sa tehnologijom na bazi svećice koji proizvodi 320 KS i maksimalan obrtni moment od 1.356 Nm.

 

20140820120013_photo_3

„Tehnologija na bazi svećice je posebno pogodna za cikluse vožnje pri kojima kamion prelazi kratka rastojanja uz česte polaske i zaustavljanja”, objašnjava Kristina Erikson.

 

Pomoću potpuno automatskog menjača kamion zadržava iste izvanredne vozne karakteristike i produktivnost kao i standardni Volvo FE. Osim toga, automatski menjač obezbeđuje brži odziv pogonske grupe.

 

„Metan je gorivo koje će postati dugoročna održiva alternativa za dizel gorivo. Sada je u centru pažnje saradnja sa raznim javnim službama i privatnim korporacijama u vezi sa sastavljanjem relevantnih pravila i stvaranjem odgovarajućih preduslova za pozitivan razvoj”, kaže Lars Mertenson /Mårtensson/, direktor odeljenja za ekološka pitanja firme Volvo Trucks.

 

Prodaja novog modela Volvo FE CNG u Evropi počinje u avgustu, a serijska proizvodnja početkom 2015.

 
Činjenice o modelu Volvo FE CNG

Kamioni 4×2 (19 t) i 6×2 (19,5-26 t)
Gasni motor G9K, 9-litarski, Euro VI, sa tehnologijom na bazi svećice, 320 KS/1.356 Nm
Potpuno automatski menjač
Dnevna kabina
Sistem rezervoara za skladištenje do 160 m³ metana
2×4 ili 2×3 rezervoara za komprimovani prirodni gas sa obe strane šasije

 

Metan je zajednički naziv za biogas i prirodni gas, pri čemu oba u velikoj meri sadrže metan. Prirodni gas je fosilni proizvod star od 40 do 500 miliona godina koji se eksploatiše iz velikih dubina ispod Zemljine kore.

 

Biogas je sličan prirodnom gasu, ali je to obnovljivi gas koji se dobija bakterijskim razlaganjem organskih materija u sredini bez kiseonika. Može se, na primer, dobiti iz đubreta i drugog organskog otpada. Kada kamion radi na biogas, emisija ugljen-dioksida se smanjuje do 70% u poređenju sa kamionom koji radi na dizel gorivo.

 

Izvor

 

PROČITAJ I OVO!

U Australiji počela proizvodnja Brabhama BT62

Kako piše portal Vrele Gume, predstavnici kompanije Brabham Automotive, potvrdili su da je u gradu …

Leave a Reply