18/04/2024 12:20:13 AM
NASLOVNA / PREMIJERE / Ruska invazija – Lada sa čak tri modela od kojih je jedan sportski

Ruska invazija – Lada sa čak tri modela od kojih je jedan sportski

Rusi se izgleda ne šale, što može da potvrdi agresivan nastup Lade na AvtoVAZ Salonu automobila u Moskvi gde su prikazana dva nova serijska modela i jedan trkački, koji će od sledeće sezone naslediti „vremešnu“ Grantu u WTCC šampionatu.

 

lada-buducnost

Ruska automobilska kompanija AvtoVAZ, kod nas poznatija po automobilima marke Lada, nalazi se u pravoj ofanzivi, a na Salonu automobila u Moskvi, koji je upravo počeo, pored SUV koncepta pod imenom Niva (za sada pod Chevroletovim znakom), predstaviće i tri potpuno nova modela u okviru „Lada“ brenda.

 

lada-buducnost-2

Zapravo, radi se o dva putnička i jednom trkačkom automobilu namenjenom WTCC šampionatu, koji će verovatno biti i jedni od najinteresantnijih eksponata za publiku na pomenutom sajmu. No, krenimo redom… Prvi model jeste kompaktni SUV pod nazivom X-Ray (x-zrak, rendgen), koji je u osnovi veoma blizak „rođak“ sa modelom Dacia Sandero Stepway, s tim da je dizajn eksterijera i enterijera „domaći“, tj. Ladin.

 

Bliskost sa Sanderom ne treba da čudi, budući da Renault Nissan korporacija poseduje 67,1 posto udela u ruskom AvtoVAZ-u. X-Ray je za sada još uvek u formi koncepta, i prema rečima glavnog dizajnera, Steve Mattina, nije toliko blizu serijske proizvodnje kao drugi model Vesta, ali se do 2016. i on očekuje u prodajnim salonima.

 

lada-buducnost-4

Drugi serijski automobil prikazan od strane Lade jeste limuzina Vesta, koja se sa svojih 4,4 metra dužine trenutno svrstava u automobil B segmenta, a zameniće dosadašnji model Priora. Početak prodaje ovog automobila očekuje se od septembra 2015. godine, kada će u ponudi „dopuniti“ nešto manju limuzinu Granta, koja je za sada najpopularniji automobil sa znakom Lade.

 

lada-buducnost-6

Na osnovu Veste konstruisan je i treći model, WTCC „trkač“ koji će već od naredne sezone zameniti aktuelnu Grantu, a za upravljačem Veste WTCC naći će se poznati britanski asovi Rob Huff i James Thompson, kao i Rus Mikhail Kozlovskiy.

 

Izvor

 

PROČITAJ I OVO!

U pripremi nova Škoda Roadiaq

Ime naglašava avanturistički duh modernih istraživača, u skladu sa Škodinim trenutnim sloganom „Let´s Explore“. U …

Leave a Reply