NASLOVNA / PREMIJERE / Premijera novog BMW-a Serije 5 i električnog i5

Premijera novog BMW-a Serije 5 i električnog i5

Videli smo novi Mercedes E klase, red je na novi BMW Serije 5 (prvo u limuzinskoj a kasnije i u formi karavana Touring).

Tačnije, BMW će osmu generaciju Serije 5 prikazati 24. maja, kada će javnost upoznati i električni i5. Međutim, jedna zvanična slika se pojavila u javnosti i pre najavljene premijere.

Za sada i nema mnogo detalja, ali je poznato da će proizvodnja početi ovog leta, a prodaja u oktobru.

BMW će novu “peticu” proizvoditi u svojoj fabrici u Dingolfingu u Nemačkoj.

U početku će električni BMW i5 biti dostupan u dve konfiguracije; kao osnovni eDrive40 i M60 xDrive. Početni model će imati jedan motor sa 340 KS, dok snažniji M60 xDrive dolazi sa dva motora i ukupno 598 KS. BMW još nije otkrio brojke obrtnog momenta.

Verzija i5 eDrive40 će imati domet između 468 i 582 km, a BMW i5 M60 između 436 i 516 km.

Novi BMW i5 će takođe biti prepun tehnologije kao što je autonomna karakteristika vožnje, deo Driving Assistant Professional i Highway Assistant paketa.

To je sistem Nivoa 2+, a ne sofisticiraniji sistem Nivoa 3 baziran na Lidaru, tako da i dalje zahteva da obratite pažnju na put. Ali vam omogućava da potpuno uklonite ruke sa volana pri brzinama do 130 km/h.

Ono što verziju i5 čini jedinstvenom je to što će gledanje u retrovizor podstaći automobil da promeni traku. Alternativno, možete promeniti traku dodirom na pokazivač pravca, kao na i7.

BMW i5 će se odlikovati i LED farovima zaslužnim za jedinstveni svetlosni potpis modela.

Oliver Zipse, predsednik upravnog odbora BMW AG, otkrio je još ranije da će „potpuno električni Performance model iz BMW M GmbH takođe biti uključen u novu liniju limuzine Serije 5“. Zipse je rekao da je i4 M50 bio „najprodavaniji BMW M model na svetu u 2022.“, što je navelo nemačkog proizvođača automobila da se odluči za sličnu ponudu baziranu na većem i5. 

BMW je takođe otkrio neke informacije o Seriji 5 sa SUS motorima. Ponuda pogonskih agregata će uključivati benzinske i dizel opcije sa 48-voltnom tehnologijom blagog hibrida, pored plug-in hibrida, ostajući verni BMW-ovoj ideji da kupcu ponudi više izbora. Kompanija sugeriše da će ovo biti najdinamičnija i najudobnija Serija 5 ikada.

Očekuje se da će novi M5 doći sa plug-in hibridnim pogonom, a najavu šta možemo očekivati pokazuje nedavno predstavljeni BMW XM Label Red koji raspolaže sa 550 kW/748KS i 1000 Nm obrtnog momenta (zahvaljujući kombinaciji 4,4 litarskog twin-turbo V8 benzinca i električnog motora).

Unutrašnjost nove generacije će imati zakrivljeni ekran koji radi na BMW operativnom sistemu 8.5. Međutim, može se pretpostaviti da će Serija 5 u bliskoj budućnosti dobiti i OS 9.0 unapređenje.

BMW je inače napravio više od 10 miliona jedinica Serije 5 od debija prve generacije 1972. godine.

Priredio: Ivan Mitić – Autoblog.rs

Foto: Instagram.com/doctube777

PROČITAJ I OVO!

vozacki-ispit-nesreca

Video – E ovako se pada na vozačkom ispitu

U poznijim godinama je teže učiti, a to se posebno vidi u veštinama gde su …

Leave a Reply