17/04/2024 11:35:21 PM
NASLOVNA / PREMIJERE / Predstavljen Mercedesov multipraktik Vito

Predstavljen Mercedesov multipraktik Vito

Mercedesovo lako dostavno vozilo oznake Vito, upravo je predstvljeno, a kupcima je ostavljena mogućnost odabira pogona na prednje ili zadnje točkove.

 

14c768_020_0_0

Kompanija Mercedes-Benz je juče, putem „live stream“ prezentacije, predstavila novu generaciju svog popularnog, lakog dostavnog vozila Vito. Novi model dostupan je u tri različite forme – kao kombi, kao putničko vozilo i kao tzv. Tourer, jedan vid minibusa koji poseduje čak 9 sedišta. U odnosu na prethodnika, povećane su i dimenzije (140 mm u dužinu, sa ukupnom visinom od 1,91 metar), čime je ostvarena rekordna nosivost u ovoj klasi, čak do 1369 kilograma tereta.

 

Naravno, izmene je pretrpeo i eksterijer, koji je sada moderniji i dinamičniji, a sve to povoljno se odrazilo na koeficijent otpora vazduha od svega 0,32. Samim tim, napravljen je pomak i po pitanju efikasnosti, odnosno potrošnje goriva i emisije CO2, za koju u Mercedesu tvrde da iznosi i do 20 procenata.

 

Trenutno su na raspolaganju čak pet različitih turbodizel agregata, a Vito je ujedno i prvo vozilo u svojoj klasi koje istovremeno nudi verziju i sa prednjim, i sa zadnjim pogonom. Za prednji pogon, gde su nosivosti nešto manje, nude se dva 1,6-litarska četvorocilindarska motora, snage 90, odnosno 115 konjskih snaga.

 

U slučaju odabira verzije sa pogonom na zadnje točkove, paleta motora je nešto veća, i kreće od 2,0-litarskih agregata snage 135 ili 160 konjskih snaga, pa do BlueTEC jedinice od čak 190 „konja“! Šestostepeni manuelni menjač je standardan, a opciono se može dobiti i 7G-Tronic Plus u verzijama 114 CDI i 116 CDI. U najsnažnijoj 119 BlueTEC verziji, on dolazi kao deo serijske opreme.

 

Kao i do sada, Mercedes nastavlja sa ponudom veoma bogate opreme, čak i u lakim komercijalnim vozilima kao što je Vito, uz brojne sisteme aktivne i pasivne bezbednosti. Pored adaptivnog ESP-a, minibus verzija dolazi čak sa osam vazdušnih jastuka, a tu su i pomoć u održavanju pažnje (Attention Assist) kako vozač ne bi zadremao za upravljačem, kao i pomoć pri snažnom bočnom vetru (Crosswind Assist).

 

Opciono se mogu dobiti i Blind Spot i Lane Keeping Assist, koji upozoravaju na vozilo u tzv. mrtvom uglu, a upozoravaju i pri iznenadnoj promeni kolovozne trake. Ponuđen je i Mercedesov Intelligent Light System, sa dnevnim svetlima, pokazivačima pravca u LED tehnologiji, kao i glavnim svetlima sa funkcijom praćenja krivine prilikom skretanja.

 

Izvor

PROČITAJ I OVO!

U pripremi nova Škoda Roadiaq

Ime naglašava avanturistički duh modernih istraživača, u skladu sa Škodinim trenutnim sloganom „Let´s Explore“. U …

Leave a Reply