NASLOVNA / PREMIJERE / Hibridni pogon i na novoj Mazdi 2

Hibridni pogon i na novoj Mazdi 2

mazda2

Mazda je u martu na sajmu automobila u Ženevi javnosti prikazala i Hazumi concept (na slici) koji je poslužio kao najava nove generacije Mazde2 koja se očekuje još tokom ove godine. Nova “dvojka” će dobiti prednji deo po uzoru na novije modele japanske marke (CX-5, Mazda6, Mazda3), a u ponudi će se naći i novi 1,5 litarski SKYACTIV-D turbo-dizel Euro 6 motor sa 105KS/250 Nm i emisijom CO2 manjom od 90 grama CO2 (motor će inače moći da se dobije i u kombinaciji sa šestostepenim automatikom). Takođe, kupci će moći da dobiju i 1,5 litarski benzinac.

 

Takođe, pojedini mediji sada prenose da će Mazda2 biti dostupna i u plug-in hybrid varijanti, kod koje će biti i mali rotacioni motor za produženje dometa.

 

Očekuje se da će hibridni pogonski sistem za Mazdu2 plug-in hybrid biti evolucija onog iz eksperimentalnog vozila Mazda2 RE koje je za produženje dometa imao rotacioni Wankel motor od 330cc.

 

Novu Mazdu2 će pored nove platforme odlikovati i Mazdina SkyActiv tehnologija, Kodo dizajnerski rečnik i nešto veće dimenzije (pomenuti Hazumi concept je dugačak 4070 mm, širok 1730 mm, visok 1450 mm i ima međuosovinsko rastojanje od 2585 mm).

 

Premijera serijske verzije nove “dvojke” se očekuje na jesen ove godine (s tim što bi prodaja trebalo da startuje početkom 2015. godine), a po do sada poznatim podacima, nova Mazda2 će se proizvoditi u Japanu, Tajlandu, Kini, Vijetnamu i Meksiku.

 

Aktuelna, druga generacija Mazde2 je inače predstavljena još 2007.godine, a blago doterivanje je doživela krajem 2010. godine. Imajući u vidu da su se u međuvremenu pojavile nove generacije brojnih konkurenata vreme je za naslednika.

 

Ovde podsećanje da je aktuelna Mazda2 (na nekim tržištima poznata i kao Mazda Demio) proglašena i za 2008 Svetski automobil godine (2008 World Car of the Year – WCOTY).

 

Izvor

PROČITAJ I OVO!

U Australiji počela proizvodnja Brabhama BT62

Kako piše portal Vrele Gume, predstavnici kompanije Brabham Automotive, potvrdili su da je u gradu …

Leave a Reply