03/08/2020 10:23:35 PM
NASLOVNA / PREMIJERE / Audi RS5 TDI proizvodnja sledeće godine?

Audi RS5 TDI proizvodnja sledeće godine?

Po nekim pričama, Audi RS5 TDI-e bi trebalo da se pojavi u serijskoj proizvodnji sledeće godine i postane prvi RS model sa dizel motorom. Kao većina moćnijih dizel motora današnjice, TDI-e pruža dva turba – onaj prvi koji radi na manjim obrtajima i ima zadatak da pokrene automobil dok drugi turbo se pali tek na visokim obrtajima i pri višim brzinama.

 

115948-audi rs5 1

Međutim, ono po čemu se TDI-e razlikuje je po tome da je u stanju da oba turba rade i u isto vreme, čime se i dobijva visoka snaga V6 dizel motora. To je moguće zahvaljujući malom električnom motoru, koji pokreće oba turba i već na 3300 o/min. dostiže svoju maksimalnu snagu. Pored pomenutih 380KS, TDI-e takođe razvija i veoma visokih 749 Nm obrtnog momenta na samo 1250 o/min. Nemački proizvođač vozila tvrdi da će ovaj motor biti jednako dobar kao i benzinac, mada rani testovi pokazuju da je RS5 sa benzinskim motorom ipak značajno brži na pravcu. Međutim, brojevi na papiru su više nego impresivni, sa ubrzanjem do 100 km/h za ispod četiri sekunde i maksimalnom brzinom 278 km/h.

 

115950-audi rs5 111

TDI-e prenosi snagu na sva četiri točka preko osmostepenog automatskog menjača. Ovaj automobil je još uvek u test fazi, ali ukoliko dobije zeleno svetlo za serijsku proizvodnju jedina dizajnerska promena bi trebaloa da bude u vidu TDI oznaka.

 

115949-audi rs5 11

Na taj način, ovaj automobil bi trebalo da bude veliki “sleeper” sa veoma visokim performansama, ali i dalje sa veoma umerenom potrošnjom. Dok se mnogi pitaju zašto bi neko želeo performance automobil sa dizel motorom, Audi takođe tvrdi da je benzin trenutno značajno bolji izbor za sve one koji vole visoke brzine. Međutim, nakon dominacije na čuvenoj Le Man trci, postaje jasno bi dizel motori mogli početi da se nude u većoj meri u sportskim automobilima, a prvi na listi bi trebalo da bude sledeći Audi A8.

 

Izvor

PROČITAJ I OVO!

U Australiji počela proizvodnja Brabhama BT62

Kako piše portal Vrele Gume, predstavnici kompanije Brabham Automotive, potvrdili su da je u gradu …

7 KOMENTARI

 1. Ko zna možda vreme pokaže da grešim, ali nekako mi dizel ne ide uz RS “badge” 🙂

 2. Slažem se. Iako današnji dizeli imaju odlične performanse (npr LeMans Audi R18 TDI, npr) uvek će im nedostajati zvuk i miris… A i performanse će uvek ipak biti na strani benzinaca iz prostog razloga jer je benzin kao gorivo malo kaloričnije a motor malo lakši…

  Naravno ako se se uzme u obzir i potrošnja, onda su dizelaši sveukupno u prednosti, ali ultimate racing machine će još neko vreme biti benzinac, sve dok električni ne uzmu primat.

 3. Mislim da neće imati degradirane perfomanse, kako kaže vest 380KS, ako stvarno tako bude onda sve ide u korist produkcije ovog modela. Videćemo vreme će pokazati.

 4. 749 Nm na 1125 o/min, jadne gume na tom autu

 5. Bogami jadan menjač, još ako nekom padne na pamet da čipuje… Gume su sigurno bagatela u poređenju sa cenom menjača. 🙂

 6. Budući da Audi već ima mašinu od 1000Nm sumnjam da će biti problem menjač

 7. Sigurno ima, ali koliko košta. 🙂

  BTW, kod velikih moćnih dizel mašina, npr dizel lokomotive, problem baš jeste menjač odnosno kvačilo, niti jedno ne bi moglo da izdrži ogromne obrtne momente, zato dizel lokomotivu ustvari pokreće strujni motor koga napaja dizel agregat i ne treba menjač. 🙂 Mnogi od vas ovo verovatno nisu znali…

Leave a Reply