10/05/2021 12:53:39 AM
NASLOVNA / PREMIJERE / Aston Martin Valhalla – auto od milion evra za samo 500 najsrećnijih

Aston Martin Valhalla – auto od milion evra za samo 500 najsrećnijih

Aston Martin je potvrdio da će njegov novi model – zasnovan na konceptu AM-RB 003 koji je debitovao u martu u Ženevi, nositi oznaku Valhalla, kao što je nagovešteno jesenas kada je kompanija zaštitila ovaj naziv. To je drugo ime u nizu, nakon Valkyrie, koje je britanski proizvođač “pozajmio” iz mitologije.

aston martin Valhalla e

I dok Valhalla (Valhala) označava prebivalište ratnika palih u borbi, Valkyrie (Valkire) su prema istoj mitologiji poslanice vrhovnog boga Odina koje jašu nebom. One su zadužene da odabiraju duše heroja palih u borbi, koji su zaslužili odlazak u Valhalu.

Izbor naziva “Valhalla” za novi modela Aston Martina ima smisla i u kontekstu drugih oznaka koje je ovaj proizvođač koristio u svojoj istoriji, naročito u novije vreme. Sa početnim slovom “V”, Valhalla se nadovezuje na aktuelna imena modela kao što su Vantage, Vanquish i Valkyrie, uz nazive Vulcan i Virage. Pored toga, Aston Martin za svoje kabriolete koristi takođe oznaku na “V” – Volante.

Aston Martin nije otkrio tehničke detalje modela Valhalla, ali poznato je da će ovaj automobil imati hibrdini pogon koji se sastoji o V6 turbo-benzinca i elektromotora, ukupne snage oko 1.000 ks. U planu je ograničena serija od svega 500 primeraka, kojo će se prodavati po početnoj ceni od oko 1.000.000 evra.

PROČITAJ I OVO!

U Australiji počela proizvodnja Brabhama BT62

Kako piše portal Vrele Gume, predstavnici kompanije Brabham Automotive, potvrdili su da je u gradu …

Leave a Reply