19/04/2024 11:37:42 PM
NASLOVNA / PREMIJERE / Alpina D5 S na sajmu u Frankfurtu

Alpina D5 S na sajmu u Frankfurtu

Alpina-D5-S-1

U trendu naglašene elektrifikacije i istovremenog anatemisanja dizelskih motora, nemačka kompanija Alpina u Frankfurtu će, pored ostalog, predstaviti izuzetno brz dizelski model D5 S zasnovan na BMW-ovoj aktuelnoj Seriji 5.

Alpina-D5-S-2

Pre premijernog predstavljanja publici na predstojećem Sajmu automobila u Frankfurtu slavna nemačka kompanija Alpina predstavila je svoju najnoviju kreaciju, a iza oznake D5 S krije se doterani BMW Serije 5 koji će Alpina ponuditi u oba karoserijska oblika, a pokreće ga trolitarski 6-cilindarski biturbo motor koji raspolaže sa 326KS i 700 Nm najvećeg obrtnog momenta.

Alpina D5 S će se nuditi isključivo s pogonom preko obe osovine, a u Alpini (u kojoj uvek naglašavaju da su mnogo više od tjuning kompanije) su se pozabavili BMW-ovim sistemom xDrive s ciljem optimizovanja distribucije obrtnog momenta između osovina, a optimizovan je i rad 8-stepenog automatskog menjača.

Alpina-D5-S-3

U Alpini kažu da je D5 S jedan od najbržih dizelskih automobila koji se mogu kupiti, a potvrda svemu je činjenica da sedan od 0 do 100 km/h stiže nakon 4,9 sekundi i prestaje da ubrzava kada kazaljka brzinomera stane iznad broja 275.

Ukupnim performansama pomogle su i Alpinine 20-inčne felne koje su 15 kilograma lakše od komparativnih felni koje uz Seriju 5 nude u BMW-u, a u Alpini su se ovaj put odlučili za Pirelli gume koje su na svoje automobile poslednji put stavljali davne 1985. godine. Za kočenje su zadužene kočnice „pozajmljene“ sa snažnijeg benzinskog modela B5 Bi-Turbo koji stiže do 330 km/h.

Alpina-D5-S-4

Alpina će prve primerke modela D5 S početi da isporučuje početkom naredne godine.

Izvor: Klix.ba

PROČITAJ I OVO!

U pripremi nova Škoda Roadiaq

Ime naglašava avanturistički duh modernih istraživača, u skladu sa Škodinim trenutnim sloganom „Let´s Explore“. U …

Leave a Reply