NASLOVNA / KONCEPTI / Uskoro McLaren P1 GTR – možda i ranije nego što smo mislili

Uskoro McLaren P1 GTR – možda i ranije nego što smo mislili

mclaren-p1-gtr-pebble

McLaren P1 GTR ima samo jedan zadatak: ” da napravi najbolji automobil na svetu za trke”. Po rečima ljudi iz McLarena, njih ne iteresuje legalna ulična verzija, oni u sušti žele da izbace model koji će na trkama širom sveta da izbacuje fenomenalne rezultate. Po svemu sudeći u tome će i da uspeju.

 

Novi superautomobil iz Vokinga pokreću dva agregata, ukomponovana na taj način da pružaju izuzetan odziv na papučici gasa, mogućnost lake svakodnevne vožnje i ekstremno visoku maksimalnu brzinu. V8 twin-turbo motor s unutrašnjim sagorevanjem zapremine 3,8 l i elektromotor zajedno isporučuju 903 KS i maksimalni obrtni moment od 900 Nm. Odziv na gasu je munjevit u bilo kom opsegu obrtaja da se motor nalazi, što je karakteristika atmosferskih agregata. Nominalna emisija CO₂ od 200 g/km može biti redukovana na nultu, kada se automobil kreće na čisto električni pogon. DRS poznat iz Formule 1 i IPAS dodatno doprinose brzini na pravcu i strahovitim ubrzanjima.

 

V8 twin-turbo je zapravo nova verzija već poznatog M838T, značajno unapređena u smislu optimizacije rashlađivanja i trajnosti pod većim opterećenjima. Blok motora se odlikuje jedinstvenim procesom livenja da bi adekvatno u sebe inkorporirao elektromotor. Benzinski agregat proizvodi 727 KS pri 7.500 o/min i 720 Nm pri 4.000 o/min. U cilju optimizacije efikasnosti benzinskog agregata, u temeljnom testiranju i razvoju je učestvovao i partner McLaren Automotivea, Mobil 1.

 

Elektromotor male mase, razvio je McLaren Electronics, ogranak kompanije. Ova jedinica isporučuje 176 KS i 260 Nm koji su momentalno dostupni iz stanja mirovanja čime se postiglo ubrzanje do stotke za nešto više od 2 sekunde. Pored ovoga, McLaren je razvio i „boost“ sistem pod imenom IPAS, koji čak 179 „konja“ čini momentalno dostupnim vozaču.

 

PROČITAJ I OVO!

Da li bi ovako mogao da izgleda Fiat 500 Coupe?

Pomalo razočarani zbog neuspeha oko eventualnog spajanja sa Renaultom, FCA odnosno Fiat okreće se drugim …

Leave a Reply