03/07/2020 12:43:19 AM
NASLOVNA / KONCEPTI / Ruski će 9.maja prikazati „steltno“ vozilo Lada 4×4

Ruski će 9.maja prikazati „steltno“ vozilo Lada 4×4

Na velikoj vojnoj paradi povodom Dana Pobede, biće prikazan novi laki višenamenski terenac Lada 4×4. Vojni automobil je naoružan teškim mitraljezom „Kord“ u kal. 12,7mm. U planu je da se sa ovim modelom auto-tehnike opreme vazdušno-desantni sastavi ruske armije (VDV).

lada serzant

Kako je preneo internet portal TASS, pikap Lada 4×4 je već oprobana u okviru vazdušno-desantnih jedinica za vreme strategijske vojne vežbe „Vostoko-2018“, koja se prošle godine realizovana na ruskom Dalekom istoku. Ona je tom prilikom prikazala sasvim korektne tehničko-taktičke mogućnosti koji su od strane VDV personala ocenjene kao veoma upotrebljive.

lada serzant

Vojni eksperti ne isključuju mogućnost proširenja paketa naoružanja na ovim vozilima. Tako se ozbiljno razmatra mogućnost da pored teškog mitraljeza „Kord“ vidimo i automatski bacač granata AGS-30 „Plamja“ ili čak protivtenkovske navođene rakete „Kornet“-prenosi internet portal RG.

Napominjemo da se radi o eksperimentalnom modelu „nevidljivog“ vojnog terenca koji je konstruisan na bazi vozila VAZ-21213 “Niva”. On je po prvi put predstavljen javnosti na međunarodnom vojno-tehničkom sajmu „Armija-2017“. Vozilo je dobilo i svoj nadimak „Seržant“.

Zašto se za ovo vozilo kaže da je „nevidljivo“?

Status „nevidljivog“ vojnog vozila je dobijen iz razloga što je automobil Lada 4×4 napravljen od kompozitnih materijala. Ovi materijali obezbeđuju smanjenu refleksiju topolotnog zračenja, kojeg detektuju termovizijski opto-elektronski uređaji neprijatelja. Pored toga, desantno terensko vozilo „Seržant“ poseduje soposobnost da se samougasi prilikom eventualnog požara, otporan je na hemijski napad i ultraljubičasto zračenje, kao i na veoma niske temperature.Naime na njegovoj karoseriji ne dolazi do stvaranja leda.

Izvor: Russia Beyond

Foto: Rg.ru

PROČITAJ I OVO!

Da li bi ovako mogao da izgleda Fiat 500 Coupe?

Pomalo razočarani zbog neuspeha oko eventualnog spajanja sa Renaultom, FCA odnosno Fiat okreće se drugim …

Leave a Reply