12/05/2021 10:56:34 PM
NASLOVNA / KONCEPTI / Renault EOLAB sa potrošnjom od samo 1L/100KM

Renault EOLAB sa potrošnjom od samo 1L/100KM

Renault će na auto-salonu u Parizu predstaviti koncept EOLAB koji se iz gomile sličnih futurističkih studija izdvaja se po ultra niskoj potrošnji od 1l/100 km, ali i po zanimljivim dizajnerskim i konstruktivnim rešenjima. U francuskom proizvođaču kažu da koncept EOLAB najavljuje “održivi automobil iz B segmenta” koji će se naći na putevima u narednoj deceniji.

Renault-EOLAB

Iako je najzvučniji podatak o ovom vozilu njegova mala potrošnja, Renault kaže da EOLAB sadrži oko 100 inovacija koje će postepeno naći svoje mesto u produkcijskim modelima kompanije do 2020. godine. Koncepti slični ovom najčešće imaju prenaglašen futuristički dizajn, koji kasnije tek u tragovima naslućujemo na serijskim automobilima.

Renault-EOLAB-2

Za razliku od njih, EOLAB izgleda tako da bez mnogo mašte možemo da ga zamislimo u svakodnevnom saobraćaju u bliskoj budućnosti. Estetika je i dalje podređena aerodinamičkim zahtevima, ali automobil zbog toga ne izgleda neskladno – naprotiv.

Renault-EOLAB-3

Upotrebom specijalnih materijala i raznim konstruktivnim rešenjima, kao što je ultra tanko vetrobransko staklo ili krov od magnezijuma, Renault je postigao da masa koncepta iznosi svega 955 kg, što je za oko 400 kg manje u odnosu na aktuelni Clio, koji je otprilike iste veličine kao i EOLAB. U odnosu na Clio, unapređena je i aerodinamika vozila, pa koeficijent otpora vazduha EOLAB-a iznosi 0,235.

Renault tvrdi da je samo zahvaljujući aerodinamičkim poboljšanjima postignuta značajna ušteda u potrošnji goriva pri velikim putnim brzinama. Pri konstantnoj brzini od 130 km/h, ova ušteda iznosi 1,2 l/100 km u odnosu na slične modele sa najmanjom potrošnjom u klasi.Ipak, ključni podatak je da je koncept EOLAB zahvaljujući smanjenju mase, poboljšanju aerodinamike i upotrebom hibridnog pogonskog sistema, u stanju da prosečnu potrošnju svede na samo 1l/100 km, dok emisija CO2 iznosi svega 22 g/km.

Renault-EOLAB-4

Hibridni sistem sastoji se od trocilindričnog 1.0 litarskog SCe benzinca sa 75 ks i 95 Nm i elektromotora koji proizvodi 68 ks (50 kW) i 200 Nm. Kombinovana snaga dva agregata pokreće prednje točkove pomoću trobrzinskog automatskog prenosnog sistema. Koncept EOLAB ima i neka atipična konstruktivna rešenja među kojima je asimetrična konfiguracija vrata (2+1), slično kao na modelu Hyundai Veloster, pri čemu se zadnja desna otvaraju unazad, što uz odsustvo B stuba omogućava lakši ulazak i izlazak iz vozila.

Unutrašnjost automobila je krajnje pojednostavljenja, a većina komandi smeštena je na “touch screen” multimedijalnog sistema koji je sličan tabletu. Klasične spoljne retorovizore zamenile su bočne kamere i mali ekrani, a ulogu unutrašnjeg ogledala preuzela je zadnja kamera, koja sliku reprodukuje na displej multimedijalnog sistema.

Renault-EOLAB-5

Renault nije prvi proizvođač automobila koji je napravio vozilo sa konvencionalnim motorom i ovako niskom potrošnjom goriva. Volkswagen je razvio model XL1 koji je nedavno počeo da se proizvodi i koji prosečno troši 0,9 l/100 km i emituje 21 g CO2/km. Ipak, važno je naglasiti da u odnosu na Renault EOLAB, Volkswagneov automobil pored električnog koristi dizel a ne benzinski motor. Osim toga, reč je o dvosedu, dok u francusko vozilo mogu da se smeste četiri odrasle osobe.

Na kraju, VW XL1 ima cenu od preko 100 hiljada evra, dok je koncept EOLAB zamišljen kao prethodnik produkcijskog modela iz B segmenta, koji će biti znatno jeftiniji.

Izvor

PROČITAJ I OVO!

Da li bi ovako mogao da izgleda Fiat 500 Coupe?

Pomalo razočarani zbog neuspeha oko eventualnog spajanja sa Renaultom, FCA odnosno Fiat okreće se drugim …

Leave a Reply