03/03/2024 12:32:16 AM
NASLOVNA / KONCEPTI / Quant e-Sportlimousine se ipak sprema za proizvodnju

Quant e-Sportlimousine se ipak sprema za proizvodnju

Na Salonu automobila u Ženevi ove godine pored ostalih neobičnih koncepata predstavljen je Quant e-Sportlimousine koji je ovih dana dobio TÜV odobrenje za testiranje po putevima u Evropi. Ovo ukazuje da se nemački proizvođač odlučio da počne proizvodnju ovog modela.

 

110366-quant 1

Quant e-Sportlimousine, nesvakidašnji automobil nije neobičan samo zbog takozvanih gullwing vrata, već pre svega zbog pogonskog sklopa koji čine takozvane protočne baterije. Radi se o tehnologiji koja, kako navodi proizvođać, višestruko nadmašuje trenutne sposobnosti litijum-jonskih baterijskih sklopova koji se koriste u automobilskoj industriji. Nanocell – koristi nedefinisanu mešavinu elektrolitima obogaćene slane vode koja se nalazi u dva različita rezervoara između kojih se nalazi membrana. Pumpanjem elektrolita kroz reaktor s elektrodama stvara se električna energija koje ima dovoljno da četiri elektromotora razviju čak 912KS i postignu obrtni momrnt od 2.900 Nm.

 

110368-quant 11

Pritom e-Sportlimousine ne zahteva punjenje putem standardne utičnice od 220 Volti, nego bi se na specijalnim pumpama tečnost elektrolita samo zamenila novom, dok bi se istrošena ponovo ‘napunila’ za kasniju upotrebu u drugom vozilu.

 

quant 111

Nemački proizvođač navodi da je ubrzanje iz mesta do 100 km/h za 2,8 sekundi, maksimalna brzina 350 km/h. Pri tome Quant e-Sportlimousine ima autonomiju od čak 600 km u kombinovanoj vožnji – grad/autoput.

 

quant 11111

 

Izvor

PROČITAJ I OVO!

Toyota Gazoo Racing najavljuje novi koncept

Toyota Gazoo Racing najavljuje da će predstaviti novi koncept automobil tokom trke 24 sata Le …

Leave a Reply