NASLOVNA / KONCEPTI / Novi Volkswagen Scirocco

Novi Volkswagen Scirocco

Volkswagen-Scirocco-1

Sledeća generacija Volkswagen Scirocco-a zadržaće izgled kupea sa dvoja vrata, ali će najverovatnije biti pretvorena u električni sportski automobil.

Dr Frenk Velš, šef Volkswagen-ovog odeljenja za istraživanje i razvoj, rekao je za AutoExpress da je naziv Scirocco jedino moguće koristiti za sportski kupe sa dvoja vrata, i da kompanija ozbiljno razmatra mogućnost da stvori concept automobil od Scirocco-a koji bi se bazirao na električnoj platformi. Iako Velš nije precizirao kako će konkretno to uraditi, može da se pretpostavi da bi novi Scirocco mogao da leži na MEB platformi koja će biti korišćena u nizu vozila koja su u planu ili se već proizvode.

Uprkos novom pristupu sportskom Scirocco-u u smislu zaštite životne sredine, model bi trebalo da i dalje predstavlja oličenje uzbuđenja i performansi. Trenutni Scirocco u proizvodnji je od 2008. godine, a uzevši u obzir da se Volkswagen u poslednje vreme koncentrisao na SUV modele (pre svega T-Roc), postojala je bojazan da će kompanija zanemariti svoje sportskije modele. Sa novim vestima o Scirocco-u međutim, izgleda da će nemački proizvođač opet u fokus staviti coupe.

Volkswagen-Scirocco-2

Fotografije pokazuju kako bi električni Scirocco mogao da izgleda. Prelaz na električni pogon bi verovatno morao da bude ispraćen drugačijim grilom, uzevši u obzir da više nema snažnog motora kojem treba puno hlađenja i vazduha. Scirocco bi trebalo da zadrži svoju siluetu u obliku strele i da na prvi pogled može da se prepozna da se radi o Scirocco-u.

Inače, Volskwagenova MEB platforma podrazumeva ugradnju teške baterije ispod poda, a između putnika i druma. Takvo postavljanje omogućava nisku tačku gravitacije što dalje omogućava i snažno prijanjanje sa minimalnim naginjanjem – fundamentalnu stvar za sve sportske automobile.

Trebalo bi da bude dostupan različitim budžetima, jer sama MEB platforma podrazumeva da se mogu ugraditi različiti elektromotori i baterije, sa različitim autonomijama. Neka osnovna verzija Scirocco-a trebalo bi da ima autonomiju od oko 200 milja i razvija 170 KS, dok bi top verzije nosile “R” značku, imale autonomiju od 375 milja i 300 KS.

PROČITAJ I OVO!

Toyota Gazoo Racing najavljuje novi koncept

Toyota Gazoo Racing najavljuje da će predstaviti novi koncept automobil tokom trke 24 sata Le …

Leave a Reply