16/05/2022 10:49:36 PM
NASLOVNA / KONCEPTI / Novi detalji o nasledniku Lade Nive

Novi detalji o nasledniku Lade Nive

AvtoVAZ tvrdi da će novi model – zasnovan na konceptu Lada 4×4 Vision – ostati univerzalni SUV i da neće biti tek još jedan u nizu danas veoma popularnih urbanih krosovera.

lada vision niva

Vlasnik brenda Lada, AvtoVAZ, uveliko radi na novom modelu 4×4, ali kako kaže direktor kompanije, Fabien Gulmi, taj automobil neće se pojaviti na tržištu još par godina.

Kao osnova za naslednika vremešnog, ali još aktuelnog modela Lada 4×4 (kod nas i dalje poznatijeg po nekadašnjem nazivu Niva) poslužiće koncept 4×4 Vision koji je prikazan na Sajmu automobila u Moskvi 2018. Ovaj automobil ima karakteristične stilske detalju u obliku slova “X”, koji su tipični za Lade najnovije generacije, poput Veste.

lada vision niva

AvtoVAZ je saopštio da će vozilo biti dugo 4,2 m i da će imati 5 vrata kao i zavidno odstojanje od tla, kako bi moglo da se kreće i po najzahtevnijim terenima Iz istog razloga imaće i kratke prepuste karoserije preko zadnjih i prednjih točkova, a biće sposobno da savlada velike napadne i silazne uglove prilikom kretanja po strmim padinama.

Prenosni odnosi menjača biće prilagođeni potrebama za sporom vožnjom niz nagibe, a automobil će biti postavljen na točkove većeg prečnika. Svemu tome treba dodati i savremena elektronska rešenja i sisteme asistencije za automatizovanu optimalnu raspodelu snage na točkove koji najbolje prijanjaju na putnu podlogu.

Podsećamo, još uvek aktuelna Lada 4×4 (Niva), koja se proizvodi, uz manja ili veća tehnološka unapređenja, već 40-ak godina, dostupna je u verzijama sa 3 i 5 vrata. Za pogon se koristi 4-cilindarski 1.7 benzinac sa 83 ks i 5-brzinskim manuelnim menjačem, a snaga se prenosi na sva 4 točka. Cena ovog automobila u Rusiji se kreće od oko 519.000 rubalja (oko 7.100 evra). Iako je tehnološki prilično zastarela, Lada 4×4 se zahvaljujući niskoj ceni i praktičnosti i dalje dobro prodaje na ruskom tržištu. Prema podacima koje je izneo Autostat, u prva 4 meseca 2019. isporučen je 10.381 automobil što je za 2% više nego u istom razdoblju 2018. godine.

Izvor: B92.net

PROČITAJ I OVO!

Da li bi ovako mogao da izgleda Fiat 500 Coupe?

Pomalo razočarani zbog neuspeha oko eventualnog spajanja sa Renaultom, FCA odnosno Fiat okreće se drugim …

Leave a Reply